Categories: Comunitate

De ce este necăjit primarul din Bulzeştii de Sus

Magdalena Şerban

La Bulzeştii de Sus, e ziua şi problema. Primarul de aici, Mirel Şuba (foto), spune că sunt multe, pentru că au fost lăsate să zacă peste timp, de vechea conducere. Fie din dezinteres, fie din nepăsare. Acum, bătaia sa de cap este un fond de vânătoare.

Vânătoare da, bani ba
„O asociaţie de vânătoare – AVPS Muflonul Brad – a concesionat de pe o porţiune a teritoriului comunei noastre un fond de vânătoare pe o perioadă de 10 ani, având contract cu Ministerul Agriculturii. Suma de atribuire, prin licitaţie, este de 22.000 de euro pe an. Din banii aceştia, legea spune că o parte merge la ITRSV, o parte la Ministerul Agriculturii, iar o parte la proprietarii sau asociaţiile de proprietari pe teritoriul cărora respectivii vânează. Pe teritoriul nostru, folosit de ei, nu există constituită o asociaţie de proprietari. Atunci, legea spune că primăriile sunt cele care vor primi acea cotă-parte. Deşi le-am făcut facturi, conform contractului, ni le-au trimis înapoi, pe motiv că trebuie să facem dovada proprietăţii. Dar ce dovadă trebuie? Nu sunt
eu proprietar. Primăria doar administrează. Le-am trimis şi fişa fondului de vânătoare, cu tarife şi suprafeţe, dar degeaba. În acest caz, cred că singura noastră şansă este să ne rezolvăm problema în instanţă. Din 2009, e la fel. Trebuie însă să plătească. Nu au plătit nici pe vremea vechii administraţii locale. Primăriei i-ar reveni circa 20.000 de lei, anual”, spune Mirel Şuba, primarul din Bulzeştii de Sus.

Ce spune legea
De precizat că până în anul 2009, fondurile de vânătoare erau atribuite organizaţiilor afiliate Romsilva şi Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS) din România. Din 2010, însă, printr-un Ordin al Ministrului Mediului şi Pădurilor ce modifica Legea 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, s-a dat mână liberă la împărţirea lor. Ordinul prevede că proprietarii de terenuri, persoane fizice sau juridice, precum şi administraţiile locale, pot constitui asociaţii de proprietari şi de vânătoare dacă fac dovada că au în proprietate terenuri reprezentând peste 50 la sută din suprafaţa unui fond de vânătoare sau pot concesiona terenurile unei asociaţii de vânătoare private şi pot propune Ministerului ca respectiva organizaţie să le administreze fondul cinegetic. Asociaţia de vânătoare poate obţine, în acest fel, dreptul de gestionare a faunei cinegetice, în schimbul unei taxe anuale.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago