De ce nu a depus Primăria Deva cereri de finanțare pentru programul „Anghel Saligny”. Primarul Florin Oancea: Peste 80 de obiective de investiții în 2022

Adriana Năstase

Întrebarea pe care multă lume o adre­sea­ză acum celor care conduc Primăria Deva este de ce nu au fost depuse proiecte pen­tru finanțare în programul „Anghel Saligny”?
Primarul reșdinței de județ, Florin Oancea (foto), dar și administratorul public al muni­ci­piului Deva, Traian Berbeceanu, au răspuns recent la această întrebare și nu numai.

Nu puteau fi finanțate din două surse
„Pentru a depune cereri de finanțare la pro­gramul „Anghel Saligny” este nevoie de studii de fezabilitate, sau DALI-uri aprobate și care să nu fie cuprinse într-o altă schemă de finanțare. Am muncit foarte mult la studii de fezabilitatre, pentru obiectivele de investiții care vor demara în Deva. Am început munca res­pectivă în urmă cu doi ani. Iar din pri­mă­vara anului viitor, proiectele vor începe. Sunt peste 80 de obiective de investiții care vor demara în 2022 în municipiu. În aceste con­diții, nu aveam cum, legal, să depunem cereri pentru „Anghel Saligny”. Orice investiție are nevoie mai întâi să identifici sursa de fi­nan­țare. Sunt peste 80 de proiecte care se află în faza finală a procedurilor de licitații. Am alocat banii, le-am scos la licitație, nu mai pu­tem acum să le mutăm pe alt program. Ele încep în 2022 și vor fi gata în 2023. Prin „Anghel Saligny” vor fi finanțate 80 la sută dintre pro­iectele depuse. Pe noi nu ne interesează o hârtie. Oamenii vor șantiere, pe bună drep­tate”, a declarat edilul șef al municipiului Deva, Florin Oancea.

Pentru mediul rural, în special
„Programul „Anghel Saligny” se adre­sea­ză, în special, celor din mediul rural. Este vor­ba de investiții gen canalizare, alimentări cu apă, poduri, drumuri. Pentru că la sate e ne­voie de asemenea construcții. Pe de altă par­te, oamenii trebuie să știe că, pentru acest program, primarul trebuie să dea o de­clarație pe propria răspundere prin care să spună că proiectele depuse pentru a primi finanțare nu mai sunt incluse în altă listă de finanțare. Dacă primarul Florin Oancea ar fi spus
altfel, ar fi fost infracțiune!”, a susținut Traian Berbe­ceanu, administratorul public al mu­nicipiului Deva.

Noua telecabină, ordin de începere lucrări
„Ar fi însemnat să mint, dacă depuneam a­ceste proiecte pe programul respectiv, când ele au deja finanțarea asigurată. De exemplu, de ce nu am pus noua telecabină pe lista pentru „Anghel Saligny”?. Pentru că este un proiect deja finanțat. I-am întrebat pe cei de la Oradea, de ce nu au depus nici ei cereri în acest caz? Ne-au răspuns că, la fel ca Deva, au investiții care vor începe și au altă sursă de finanțare. Scopul unui primar și al echipei sale, este să rezolve cât mai multe probleme ale cetățenilor. Ca atare, am identificat problemele, ne-am asigurat că avem sursele de finanțare. Cine intoxică cu neadevăruri, va plăti. Municipiul Deva va fi plin de șantiere”, informează primarul Florin Oancea.
În premieră, edilul șef al reședinței de județ a declarat că astăzi va fi dat ordinul de în­ce­pere a lucrărilor la noua telecabină, care va avea un număr dublu de locuri ca cea actuală.

Grad mic de îndatorare
„Am fost acuzați că am îndatorat mu­ni­ci­piul pentru trei generații. Fals! Orice primărie se poate îndatora până la 30 la sută din bu­getul său. În prezent, Primăria Deva are un grad de îndatorare de 8 la sută. Oamenii au, pe bună dreptate, așteptări mari de la noi. Nu mai au răbdare. Îi anunț că în decembrie finalizăm toate licitațiile pentru ivnestiții. Cum să renunțăm la acestea și să depunem pro­iectele pe alt program? Sunt și lucrări de ca­nalizare, printre ele, ce facem? Oprim toate procedurile? Pentru că banii pe pro­gra­mul „Anghel Saligny” vin doar în 2025” a adăugat Florin Oancea, primarul Devei.
„Suntem oameni, muncim, deci mai și gre­șim. E dureros, însă, că te zbați, lucrurile încep să func­țio­ne­ze și vin unii cu atâta ură și fac a­cu­zații peste a­cu­zații. Este foarte multă ură! Municipiul Deva este pe drumul cel bun, asta este im­por­tant. Și eu am pierdut ale­geri, dar nu am a­run­cat cu noroi în cei care au câș­ti­gat postul de primar al Devei”, spune edilul șef Florin Oancea.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • „Oamenii vor șantiere, pe bună drep­tate”!?! Ce șantiere vor oamenii, că toată Deva e murdară și neîngrijită. Din cauza foarte multor imbecili Deva este condusă din 1996 de așa ziși liberali. Doar hoți, incapabili și corupți ne hotărăsc soarta.

  • Cine mai crede minciunile primarului muzicant amator (vezi discul său de manele) si fals intelectual (vezi trimiterea șoferului său la examenul de masterat) ? ,,Realizările" lui sunt amenajarea cartierului Zamfirescu și reabilitarea stadionului, lucrări începute și neterminate de atâta timp, despre care ,,onorabilul" nu mai zice nimic....

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

20 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago