Peste 50 de parlamentari din componenţa actualului legislativ nu şi-au dus mandatul până la capăt, trei dintre ei fiind reprezentanţii judeţului Hunedoara. Motivele pentru care aleşii nu vor pune punct mandatului la finalul anului 2016 sunt multiple, fie au demisionat, plecând în funcţii mai bine plătite, fie au avut probleme cu legea.
Din Parlament, în penitenciar
Dintre cei trei parlamentari desemnaţi de hunedoreni pentru a-i reprezenta în Parlamentul României, în legislatura 2012-2016, Monica Iacob-Ridzi a părăsit fotoliul de deputat în acest an ca urmare a condamnării definitive la cinci ani de închisoare cu executare. În vârstă de 38 de ani, Ridzi a debutat în politica la nivel înalt în 2004, la doar 27 de ani, atunci când a obţinut primul mandat de deputat. După care, timp de un an, în 2007, a fost europarlamentar. În 2008, revine în Parlamentul României, tot în calitate de deputat, atunci când i s-a încredinţat şi conducerea Ministerului Tineretului şi Sportului în Guvernul condus de Emil Boc. Funcţie de la care i se trage şi condamnarea de cinci ani de închisoare pentru evenimentele organizate în 2 mai 2009. Monica Iacob-Ridzi a fost realeasă în 2012 deputat de Valea Jiului, dar înainte de încheierea celor patru ani din actuala legislatură, aceasta a părăsit Camera Deputaţilor pentru o celulă de penitenciar.
Din deputat, şef la ASF, apoi în arest preventiv
Un alt parlamentar ales de hunedoreni care şi-a încheiat mandatul înainte de termen este Dan Radu Ruşanu. Deşi este originar din Capitală, Ruşanu a beneficiat timp de patru mandate de încrederea hunedorenilor, acesta fiind votat la alegerile din 2000 şi cele din 2004 pentru funcţia de deputat, la cele din 2008 pentru cea de senator, iar din 2012 a fost reales pe postul de deputat. În 2013, Dan Radu Ruşanu pleacă din Camera Deputaţilor după numirea în funcţia de conducere de la ASF, însă a părăsit în scurt timp şi această poziţie, ca urmare a arestării sale preventive în dosarul „Carpatica“. În prezent, acesta este trimis în judecată, alături de alte persoane în dosarul „Carpatica”, în stare de libertate. Locul acestuia în Parlament a fost ocupat de deputatul Sorin Marica, fost primar al comunei Sălaşu de Sus, în urma alegerilor parţiale din 2014.
Mai mult de un an până la alegeri
Al treilea parlamentar care a plecat din funcţie în timpul mandatului este senatorul Vasile Cosmin Nicula, după ce în iunie 2014 a fost numit vicepreşedinte la Curtea de Conturi. Acesta a avut trei mandate în Parlamentul României, din 2004 fiind ales deputat, iar în 2008 şi 2012 senator.
La ultimul scrutin parlamentar, din 2012, au fost aleşi 412 deputaţi şi 176 de senatori. Actualul Parlament îşi va încheia activitatea în 2016, atunci când vor fi organizate noi alegeri.
Ziua de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române, a devenit una dintre cele mai dragi…
Cine și de ce-i întărâtă? Cârcotași avizați din sudul județului ne-au povestit că se pregătește…
Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani Pentru că a reușit să obțină finanțare pentru zeci…
Cristian V., recidivist din municipiul Vulcan Pentru că a fost trimis în judecată după ce…
Prima de pensionare a unui director de la Romsilva este echivalentul a 100.000 de euro.…