Categories: Actualitate

De ce nu li se decontează integral elevilor banii de navetă?

Natalia Bumbac

Zilnic, aproape 3.000 de elevi hunedoreni parcurg între trei şi 50 de kilometri pentru a ajunge la şcolile la care studiază. Pentru acest lucru, părinţii scot din buzunare sume cuprinse între câteva zeci şi câteva sute de lei, pentru a plăti preţul abonamentelor lunare de transport.
Bani care ar trebui să li se înapoieze, deoarece Legea Educaţiei prevede decontarea integrală a costurilor generate de deplasarea elevilor la locul de învăţământ. Dar, în realitate, lucrurile nu se întâmplă aşa. La noi în judeţ s-a ajuns la situaţii în care elevilor li se decontează doar între 30 şi 35 la sută din suma plătită pe un abonament lunar la un operator de transport rutier, restul banilor rămânând o gaură în bugetele familiilor acestora.
Legea obligă, dar şi limitează
Problema ne-a fost sesizată de părinţii şcolarilor care au vrut să afle de ce guvernanţii spun că li se decontează integral banii de navetă, iar acest lucru nu se întâmplă? Explicaţiile le-am primit de la prof. dr. Maria Ştefănie, inspectorul şcolar general al judeţului, care a subliniat că legile la acest capitol nu sunt corelate cu realităţile din teren. „Aşa scrie în Legea Educaţiei însă, în realitate, nu se întâmplă aşa. Există o Hotărâre de Guvern aprobată în noiembrie 2016, în care s-au stabilit nişte tarife pe care operatorii de transport ar trebui să le practice în cazul abonamentelor date elevilor. Numai că aceste tarife nu sunt respectate. Prin urmare, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, respectiv şcolile, nu pot să deconteze mai mult decât scrie în acea Hotărâre, care-i obligatorie. Mai mulţi părinţi au depus sesizări pe această problemă. Motiv pentru care, am avut câteva întâlniri cu operatorii de transport la Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, instituţie care organizează licitaţiile pentru acordarea traseelor pe drumurile judeţene. La aceste discuţii, operatorii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de Hotărârea Guvernului, arătând că nu pot respecta tarifele respective pe unele rute, pentru că nu îşi acoperă propriile cheltuieli. Probabil că aşa este. În urma discuţiilor, s-a încheiat o minută şi alte documente care au fost transmise de către Instituţia Prefectului ministerelor de resort şi Ministerului Educaţiei Naţionale, în care sesizam că avem probleme cu decontarea navetei elevilor. Din punctul meu de vedere, cât şi al colegilor mei, legislaţia la acest capitol ar trebui revizuită”, a concluzionat prof. dr. Maria Ştefănie. Inspectorul şcolar general al judeţului a mai spus că în cazul abonamentelor pentru transportul feroviar, cheltuielile elevilor sunt decontate integral.
Ar intra în faliment
Explicaţii similare am primit şi de la reprezentanţii CJ Hunedoara, care ne-au arătat că operatorii de transport reclamă faptul că nu pot respecta tarifele maxime instituite în Hotărârea de Guvern nr. 863/2016, deoarece nu îşi pot acoperi costurile reale operaţionale. În cazul în care le-ar respecta, ar ajunge în faliment.
În Hotărârea de Guvern din 16 noiembrie 2016 s-a stabilit ca tariful maxim pe care operatorii de transport ar trebui să îl aplice în cazul abonamentelor vândute elevilor este de 3,48 de lei pe kilometru dus-întors fără TVA. Un preţ pentru care firmele de transport ar trebui să le asigure abonaţilor două călătorii pe zi, timp de o lună. Astfel, conform tabelului din Hotărârea menţionată, preţul abonamentelor lunare pentru o distanţă de trei kilometri nu ar trebui să depăşească 10 lei, pentru patru kilometri – 14 lei şi, calculele se limitează la distanţa de 50 de km, adăugându-se câte 3,48 de lei la fiecare kilometru. Preţuri care nu par a fi conforme cu realitatea, susţin operatorii de transport privat, deşi abonamentele sunt vândute cu reduceri mari elevilor, faţă de preţul biletelor.

 

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Pt ca papagalii din consiliul judetean,cons locale si primarii implicati in acest program de transport sunt mana in mana cu handralaii care conduc firmele de transport. In VJ nu se deconteaza niciun ban elevilor,dar acesti papagali din consiluiul judetean si consiliile locale si primarii se fac ca nu cunosc acest lucru. Ganditi-va ca un elev din Uricani plateste 10 lei dus- intors pana la Petrosani(200 lei lunar)! Lumanari sa-si cumpere cei ce-si bat joc de parintii acestor elevi navetisti! DNA,se aude ? Mai se si notifica parintii sa deschida cont la BT pt decontare,ca sa mai dea un ban si pt administrare cont la banca! RUSINE acestor mizerabili care-si bat joc de familiile elevilor navetisti!

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago