ActualitateFlash

De ce s-a retras Primăria Deva din Asociaţia Salvital

Sorina Popa

Primăria municipiului Deva s-a retras de la începutul lunii noiembrie din Asociaţia Salvital, motivul fiind acela că paramedicii vor fi preluaţi de către cei de la ISU.

Nu-i poate prelua încă
Deşi legea prin care modulele SMURD din ţară care au mai rămas în administrarea autorităţilor locale a fost promulgată de preşedintele ţării, pre­luarea paramedicilor de la Salvital Hunedoara de către ISU Hunedoara nu s-a întâmplat. Precizăm că legea arată că preluarea respectivă trebuie făcută la patru luni de la apariţia legii în Monitorul Oficial. Termenul respectiv era la sfârşitul lunii octombrie. Cu toate acestea, cei de la ISU Hunedoara au transmis o notificare Asociaţiei Salvital că nu-i poate prelua la termenul precizat de lege pe paramedicii de la Salvital.

Nu sunt întârzieri cu plata salariilor
„Municipiul Deva prin adresa nr.20-74350-PDV/02.10.2020 înaintată Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iancu de Hunedoara al judeţului Hunedoara a solicitat preluarea personalului din cadrul Asociaţiei Salvital Hunedoara de către Inspec­toratul pentru Situaţii de Urgenţă Iancu de Hune­doara. Începând cu anul 2005, mu­nicipiul Deva prin Consiliul local al mu­nicipiului Deva a susţinut activitatea Asociaţiei Salvital Hunedoara şi a finanţat activitatea SMURD, do­vadă fiind Hotărârile Con­siliului local al municipiului Deva, respectiv: HCL nr.72/2005, cu modifi­că­rile şi completările ul­teri­oare, HCL nr.241/2012, ul­te­rior mo­di­ficată prin Hotă­rârile nr. 60/2020 şi nr.110/2020. Noi nu putem da 70.000 de lei pe lună pentru personalul TESA de la Salvital”, a declarat Florin Oancea (medalion), pri­marul municipiului Deva.
Directorul-preşedintele Salvital Hunedoara, Petru Mărginean, susţine că bugetul asociaţiei este afec­tat, după retragerea Primăriei Deva din acest par­te­neriat. “În afară de Primăria Deva nu s-a mai retras altă primărie. Acum nu avem probleme cu plata sa­lariilor, dar sigur, dacă paramedicii nu vor fi preluaţi de ISU, la începutul anului viitor vom intra în colaps financiar. Cei de la ISU ne-au transmis că preluarea paramedicilor nu va fi posibilă la termenul stipulat în lege. Este vorba de 70 de paramedici care aşteaptă să treacă la pompieri. Imediat după alegerile locale, s-a votat în Consiliul Local Deva retragerea din Aso­ciaţia Salvital. Curios acest fapt”, a afirmat Petru Mărginean.

Dispută şi pe bocanci
O dispută între Primăria Deva şi Asociaţia Salvital mai există în legătură cu achi­zi­ţio­narea bocan­cilor pentru para­medici.
„Prin adresa Primăriei munici­piu­lui Deva nr.20-81498-PDV/27.10.2020, expediată în aceeaşi dată către Aso­ciaţia „Salvital” Hunedoara s-au comunicat motivele pentru care suma de 47.504,80 lei, re­prezentând contravaloare bo­canci achiziţionaţi ca ech­i­pament de protecţie a personalului para­me­di­cal, nu respectă prevederile contractului de asociere nr.29665/31.03.2020, aprobat prin Hotărârea nr.111/2020.
La analiza acestui aspect s-a ţinut cont de faptul că scopul asocierii, care a stat la baza contractului mai sus menţionat, a fost limitarea şi prevenirea răspândirii coronavirusului Sars-Cov-2 în rândul populaţiei prin asigurarea de echipamente speciale de protecţie pentru personalul paramedical.
În Dispoziţia nr. 577/14.04.2020 a Secretarului de Stat, Sef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul ministerului Afacerilor Interne, sunt specificate normele de protecţie a personalului din structurile SMURD, iar în aceste norme de pro­tecţie obligatorii sunt menţionate următoarele echi­pa­mente: mască chirurgicală, mănuşi, combinezon, ochelari de protecţie.De asemenea, regulile privind utilizarea raţională a echipamentului de protecţie pe timpul executării misiunilor specifice Covid-19, elaborate în conformitate cu recomandările Organi­za­ţiei Mondiale a Sănătăţii şi transmise către toate inspectoratele pentru situaţii de urgenţă prin adresa nr.1181/07.04.2020, stipulează tipurile de echi­pa­mente de protecţie în funcţie de activitatea prestată, respectiv: echipament individual de protecţie de unică folosinţă compus din: cizme sau botoşi, combinezon, mască, mănuşi, ochelari sau vizieră. Contractul menţionat mai sus a fost încheiat într-o perioadă extrem de dificilă şi a avut ca scop spri­ji­nirea Asociaţiei Salvital Hunedoara în vederea achi­ziţionării echipamentelor speciale de protecţie pentru personalul paramedical care intervine în ca­zurile de Sars-Cov-2, în condiţii de extremă urgenţă, iar bocancii despre care faceţi vorbire fac parte din echipamentul de bază al paramedicilor, conform prevederilor Ordinului M.I.R.A. nr.695/2008, cu mo­dificările şi completările ulterioare”, se arată într-un răspuns al celor de la primărie către Salvital.
Directorul-preşedinte Petru Mărginean spune că primăria cere banii înapoi pentru bocancii cumpăraţi pentru paramedici. “Am fost nevoiţi să cumpărăm bocanci pentru paramedici, deoarece ei aveau bocanci găuriţi. Însă, să ştiţi că nu sunt bocanci Versace sau Louis Vuitton. Am achiziţionat măşti, com­binezoane, dar şi bocanci, pentru că oamenii aveau nevoie”, a adăugat Petru Mărginean.

One thought on “De ce s-a retras Primăria Deva din Asociaţia Salvital

  • Chiar cred ca e o idee bună cu preluarea paramedicilor de ISU . Practic fac acelasi lucru diferența e că dispare o structură de conducere de care nu mai e nevoie. Ceea ce nu cred ca e un lucru rau.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura