Pasăre puternică și impunătoare, barza caută apropierea de om și își face adesea cuibul chiar pe casele noastre, chiar dacă nu are nevoie de protecția noastră! Legătura dintre om și barză este veche de când lumea și a dat naștere multor povești, legende și superstiții despre berze în care mai credem și azi.
Aduc noroc
Una dintre cele mai răspândite și cunoscute superstiții despre berze spune că aceste păsări aduc bebeluși în ciocul lor puternic, primăvara devreme, când se întorc din migrație. Cu toții știm clasica imagine a unei berze care aduce un coșuleț cu un bebeluș în zbor spre o familie norocoasă! Este o credință populară foarte veche din Germania, sugestivă pentru aceste păsări migratoare. Se știe că, în luna august, când puii de berze sunt mari, ele se adună deja în stoluri și se pregătesc să plece spre țările calde. Se vor întoarce abia în martie – aprilie în locurile lor de cuibărit, după aproape 9 luni, timp în care și tinerele nemțoaice care rămâneau însărcinate vara aduceau pe lume noi bebeluși. În Germania și Polonia, unde sunt zeci de localități în care berzele cuibăresc cu sutele, aceste păsări erau ocrotite de oameni. În cultura lor populară, berzele aduc noroc și prosperitate la casa gospodarului și mulți copii sănătoși și frumoși. Este o credință populară care s-a răspândit în întreaga Europă, inclusiv pe meleagurile noastre, în special în Ardeal și Transilvania unde cuibăresc sute de familii de berze.
Simbol al maternității
Barza cu un copilaș în cioc apare și în vechile povești grecești, nu doar în cultura populară germană, doar că ea are cu totul alt rol… acela de a răpi copii. Legendele spun că Hera, geloasă pe o frumoasă prințesă elenă pe nume Gerana, a preschimbat-o în barză. Numai că tânăra prințesă tocmai dăduse naștere unui băiețel. Ea s-a întors acasă sub formă de barză și a încercat să își răpească bebelușul, dar a fost alungată de oamenii de la curtea care nu aveau cum să o recunoască pe prințesa lor pierdută.
O legendă creștină spune că, la nașterea pruncului Iisus, Fecioara Maria nu avea nici un scutec moale și călduros pentru copilașul ei. Atunci barza și-a smuls cele mai bune pene de pe piept și a încropit un cuib moale pentru pruncul Iisus. De atunci, Hristos a binecuvântat barza să fie ocrotitoarea copiilor și a tinerelor mame, ea devenind un simbol al maternității și al nașterii.
O altă legendă din Polonia, unde berzele sunt foarte iubite în popor, spune că barza a fost creată de Dumnezeu pentru că se înmulțiseră atât de mult șerpii, broaștele și șopârlele încât atacau oamenii. La început, Dumnezeu a strâns toate târâtoarele, le-a pus într-un sac și le-a dat unui om să le arunce în mare. Dar, cum omul a fost curios și a deschis sacul să vadă ce ascunde, toate vietățile au scăpat și s-au răspândit care încotro. Mânios, Dumnezeu l-a transformat în barză și l-a blestemat să mănânce numai vietăți cu sânge rece, șerpi, reptile și broaște, să curețe lumea de târâtoarele stricătoare.
Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…
Dacă firmele din industria alimentară și agricultură atrag atenția că există riscul să fie scoase…
Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…
In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…