Categories: ActualitateFlash

De ce tace ministrul Sănătăţii şi nu ia o decizie privind spitalul din Hunedoara?

Sorina Popa

Peste 10.000 de persoane au semnat petiţia pentru ca autorităţile centrale să renunţe la ordinul prin care spitalul din municipiul Hunedoara a fost declarat unitate Covid.

Două luni de chin
Hunedorenii şi populaţia din jurul municipiului nu pot apela, în caz că se îmbolnăvesc, la serviciile celor de la Spitalul municipal din Hunedoara, deoa­rece aici sunt trataţi doar bolnavii Covid. Oamenii sunt nemulţumiţi că situaţia nu a revenit la normal, deşi primarul şi managerul unităţii medicale au cerut revocarea ordinului respectiv. Cine să-i asculte însă?
De la sfârşitul lunii noiembrie 2020, spitalul a fost declarat spital Covid. După două luni, primarul Dan Bobouţanu a cerut revocarea ordinului pentru ca unitatea să fie doar suport Covid. A fost lansată şi o petiţie online, care a fost semnată de peste 10.000 de persoane, tot pentru acest lucru. “Durerea mare este că bolnavii din municipiul Hunedoara şi îm­pre­jurimi, cei non Covid sunt nevoiţi să se plimbe la alte spitale. Nu este normal’, a declarat Radu Budae, managerul Spitalului municipal din Hunedoara.

Deserveşte peste 70.000 de cetăţeni
„În numele unui oraş întreg, mă adresez Dumneavoastră în legătură cu decizia de a trans­forma Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simio­nescu” Hunedoara în spital Covid. Aşa cum sunt sigur că ştiţi, în ultimele opt luni, acest spital a funcţionat ca spital suport Covid şi a tratat sute de pacienţi, atât cu patologie Covid, cât şi non-Covid. De parcă însăşi evoluţia total nefastă a pandemiei de Covid -19 nu ar fi fost de ajuns, decizia Minis­terului Sănătăţii de a transforma cel mai mare spital monobloc din judeţ în spital exclusiv Covid va provoca o situaţie extrem de dificilă pentru cel puţin un sfert dintre locuitorii judeţului Hunedoara. Noi am încercat să le explicăm factorilor decidenţi acest lucru, însă, din păcate, nu am fost ascultaţi.
Spitalul deserveşte cei 70.000 de locuitori ai municipiului Hunedoara, precum şi 30.000 de hunedoreni din Ţinutul Pădurenilor, o zonă care nu are alt oraş în apropiere. Hunedoara este cel mai apropiat municipiu, iar spitalul nostru le era singura salvare.
Avem peste 22.000 de pensionari numai în municipiul Hunedoara, bătrâni care suferă de boli cronice, greu transportabili, pentru care şi depla­sarea până la spital reprezintă o adevărată în­cercare, însă deplasarea la un spital din altă lo­calitate devine de-a dreptul imposibilă, mai ales având în vedere că majoritatea dintre ei nu deţin un autoturism. Să ajungi la Deva, la Orăştie, Simeria, Haţeg, când eşti bătrân şi bolnav iar afară e frig, este imposibil pentru mulţi dintre pensionarii care au lucrat în combinatul siderurgic, în minele din zonă, care au avut o viaţă grea. Aceşti oameni, părinţii şi bunicii noştri, ar trebui să aibă parte de îngrijire în oraşul de domiciliu şi nu să fie puşi pe drumuri. Cum protejezi un pensionar cu o problemă de sănătate împotriva SARS-CoV-2? Punându-l să meargă cu microbuzul de la Hunedoara la Deva? De asemenea, consider că este o decizie nedreaptă şi faţă de locuitorii municipiului Hunedoara: din banii lor s-au finanţat mare parte dintre dotările spitalului din oraş pentru lupta anti-Covid. De ce să fie ei pedepsiţi astfel şi acum să fie trimişi la Deva?”, a scris primarul Hunedoarei miniştrului Sănătăţii, prefectului şi directorului DSP Hunedoara în ianuarie 2021. Cu toate acestea, lucrurile au rămas neschimbate.

N-au primit nici un răspuns
Din martie 2020 şi până în prezent, spitalul a tratat 978 de pacienţi Covid-19, reuşind în paralel să trateze cu succes şi cazurile non-Covid, adică peste 30.000 de pacienţi. Vorbim aici despre internări de lungă durată, internări de o zi şi in­ternări în Unitatea de Primiri Urgenţe, numărul pacienţilor consultaţi în Ambulatoriul de specialitate fiind de 16.100. În perioada aprilie – mai 2020, acelaşi spital din municipiul Hunedoara a fost cel care a preluat cea mai mare parte a cazurilor non-Covid care nu mai puteau fi tratate la Spitalul Ju­deţean din Deva, unitatea respectivă fiind atunci declarată „spital Covid”. În prezent, aici sunt in­ter­naţi 120 de pacienţi cu Covid.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago