Ștergătoarele de parbriz mențin vizibilitatea clară pe vreme umedă. De aceea, este important să îți acorzi timpul necesar pentru a obține ștergătoarele care se potrivesc nevoilor tale.
Diferite tipuri de lame funcționează mai bine în diferite situații. Există lame convenționale, dar există și lame cu fascicul și modele hibride. Toate aceste trei tipuri funcționează cu toate vehiculele și nu există o alegere corectă. În funcție de bugetul tău și de cât timp vrei să dureze, un tip poate fi o alegere mai bună decât celelalte.
Ștergătoarele de parbriz de bună calitate sunt esențiale pentru a te menține pe dumneavoastră și pe ceilalți participanți la trafic în siguranță. Înlocuirea ștergătoarelor de parbriz la momentul potrivit este o parte integrantă a întreținerii regulate a vehiculului.
Dar cum știi când să înlocuiești ștergătoarele? Și cum te asigurați că le cumperi pe cele potrivite pentru vehiculul tău? Iată în următoarele rânduri câteva informații esențiale și sfaturi.
Tipuri de ștergător parbriz
Acesta este, în mod tradițional, cel mai comun design de ștergător parbriz. Acesta constă dintr-o racletă de cauciuc ținută de un cadru metalic. Cadrul poate pivota, permițând ca racleta să fie ținută pe parbriz. Acestea sunt comune pe vehiculele mai vechi, dar mai puțin frecvente în prezent. În prezent, majoritatea vehiculelor noi sunt dotate cu lame cu rază sau cu lame hibride. Acestea sunt accesibile și, de obicei, trebuie înlocuite cam la fiecare șase luni.
Aceste lame au o ramă curbată care se profilează în jurul parbrizului pentru a oferi un contact maxim pentru cea mai curată ștergere disponibilă. Ele se pot înfășura în jurul curburii parbrizului deoarece sunt fabricate dintr-o bucată solidă de cauciuc. Sunt mai scumpe decât lamelele convenționale, dar sunt, de asemenea, mai eficiente și durează aproximativ de două ori mai mult.
Aceste lame folosesc un design convențional cu o carcasă aerodinamică din cauciuc atașată la cadrul metalic pentru o performanță mai bună decât cea convențională. Învelișul de cauciuc oferă o protecție similară în orice vreme ca și lamelele cu fascicul, iar cadrul metalic are puncte de suspensie pivotante, astfel încât ajută la presarea fermă a cauciucului împotriva parbrizului curbat. Sunt mai accesibile decât lamelele cu fascicul și mai scumpe decât lamelele tradiționale, ceea ce le face o opțiune de mijloc pentru a maximiza atât economiile, cât și performanța.
Cât de des trebuie să-mi înlocuiesc lamelele ștergătoarelor de parbriz?
O modalitate bună de a ști când trebuie să înlocuiești lamelele unui ștergător parbriz este schimbarea anotimpurilor. Este recomandat să înlocuiești lamelele ștergătoarelor de parbriz de cel puțin două ori pe an, o dată primăvara și o dată toamna. În acest fel, ai ștergătoare bune pentru ploile de primăvară și pentru căderile de zăpadă din timpul iernii.
Deși este întotdeauna o idee bună să îți schimbi lamelele de ștergător parbriz de cel puțin două ori pe an, pot exista și alte semne care să îți indice că este timpul să vă înlocuiești lamelele:
Zăngănit/scârțâit: Unele lame de ștergător de parbriz pot dezvolta o „curbură” în cauciuc în timp ce mașina este parcată. Lama va scoate atunci un sunet de clănțănit în timp ce trece peste parbriz.
Strălucire: Lamele ștergătoarelor vor lăsa în urmă dungi întunecate, prin care poate fi greu de văzut. Dungile tind să fie cauzate de cauciucul uscat care s-a întărit și s-a crăpat.
Cauciuc uzat: Marginea de ștergere va fi deosebit de rotunjită, deoarece lamelele ștergătoarelor au fost folosite prea mult timp.
Cauciuc despicat: Dacă lamelele sunt prea vechi, este posibil să începi să observi deteriorarea și despicarea cauciucului.
Zgomot de scârțâit: În timpul utilizării, lama ștergătorului va scoate un zgomot de scârțâit care indică faptul că o parte din cauciuc sau silicon a fost deteriorată.
Vibrații: Părți din cauciucul de la lama ștergătorului se mișcă mai repede decât brațul lamei ștergătorului.
Zone umede: Lamele ștergătoarelor tale vor trebui schimbate dacă nu reușesc să curețe parbrizul de apă.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…