De douã luni, Lãpugiu de Jos a rãmas fãrã medic de familie
Locuitorii comunei Lăpugiu de Jos au rămas de două luni fără medic de familie. Doctoriţa care a activat în comună s-a transferat în alt judeţ, iar celor aproape 1.000 de pacienţi nu are cine să le elibereze măcar o trimitere la un medic specialist. Astfel, oamenii care au urgenţe medicale sunt nevoiţi să se înscrie la alţi medici din comunele învecinate, sau să aştepte, până un alt cadru medical va fi dispus să vină în comuna lor.
„Dotăm cabinetul, doar să vină medicul”
În comuna Lăpugiu de Jos locuiesc peste 1.600 de suflete. Cabinetul medical de unde a plecat doctoriţa era singura unitate medicală de serviciile căreia puteau beneficia acei oameni. Odată cu transferul medicului de familie în judeţul Timiş, locuitorilor din Lăpugiu de Jos nu are cine să le elibereze o reţetă sau o adeverinţă medicală. În tot acest timp, primarul Alin Chiorean a încercat să găsească un alt medic dispus să se ocupe de sănătatea oamenilor din comuna Lăpugiu de Jos, deşi nu era de datoria sa. Alesul local a bătut la uşa mai multor instituţii judeţene, cerându-le sprijin pentru a găsi un medic, ba mai mult de atât, a discutat şi cu medici din judeţul Timiş. Doar că nici unul nu s-a arătat dispus să accepte oferta, motivând refuzul cu distanţa dintre domiciliu şi locul de muncă, sau alte aspecte de acest gen. Într-un final, primarul susţine că a găsit un medic care i-a promis că va veni la cabinetul din Lăpugiu de Jos, doar că nu se ştie exact când. „Am găsit la Deva o doctoriţă pensionată, dispusă să vină la Lăpugiu de Jos. Are nevoie de diverse aprobări de la mai multe instituţii, după care va putea veni să preia cabinetul. Între timp, i-am îndrumat pe sătenii care aveau urgenţe medicale, la alţi medici de familie din zonă. Sperăm să se rezolve cât mai curând această problemă. Noi am amenajat acest cabinet pe care îl vom dota în continuare cu tot ce va fi nevoie. Avem nevoie de medic de familie aici, ca oamenii să nu trebuiască să parcurgă distanţe lungi pentru a beneficia de o consultaţie medicală”, a spus Alin Chiorean, primarul comunei Lăpugiu de Jos.
Refuză să meargă în mediul rural
Deşi din punctul de vedere al primarului lucrurile sunt pe cale să se rezolve, informaţiile venite de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara nu sunt deloc optimiste. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Ovidiu Bîndea, Lăpugiu de Jos nu este singura comună din judeţ fără medic de familie, iar până acum nici un cadru medical nu s-a arătat interesat să preia cabinetul de acolo. „Din 21 iulie am dat anunţ privind transferul medicului de familie din Lăpugiu de Jos la un alt cabinet, urmând ca medicii interesaţi să-şi arate intenţia de a prelua pacienţii de acolo. Doar că până în acest moment, nimeni nu a depus documentaţia necesară în vederea contractării de servicii medicale pentru pacienţii din comuna respectivă”, a precizat Ovidiu Bîndea, purtătorul de cuvânt al CJAS Hunedoara. Acesta a adăugat că sunt şi alte localităţi rurale din judeţ care nu au medic de familie, printre acestea numărându-se Băniţa, Bunila, Cerbăl, Bătrâna ş.a.. Principalul motiv pentru care medicii nu se aventurează să-şi practice meseria în mediul rural fiind distanţele lungi pe care trebuie să le parcurgă pe drumuri care nu sunt în cea mai bună stare tehnică.
DOMNULE PRIMAR
CE FACILITATI ARE MEDICUL DIN PARTEA COMUNITATII -LOCUITA DE SERVICIU, SUPORTAREA CHELTUIELILOR CU INCALZIREA SI ALTE CHELTUIELI ALE CABINETULUI, punerea la dispozitie a unei masini pentru deplasarea la domiciliu bolnavilor smd.
SUNT MEDIC PRIMAR MEDICINA DE FAMILIE 63 ANI,PENSIONAR MILITAR
DEVA
Domnule medic primar militar, nu ați vrea ca primarul să îl spele pe picioare pe medicul care vine în comună dimineața, la prânz și seara ? Poate o primărie să asigure toate facilitățile cerute ? Ar trebui să aveți mai mult bun simț.
La cei 63 de ani pe care îi aveți.