De la Pestișu Mic vin vești mari
Magdalena Șerban
Administrația publică din Pestișu Mic mizează pe producerea energiei electrice din surse regenerabile, asigurându-și astfel autoconsumul, asta însemnând scutiri mari la bugetul public local. Totodată, vrea să aplice un sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, venind în sprijinul comunității. Investițiile amintite au la bază finanțări accesate cu brio, pe diferite axe.
A sunat câștigător
„Am primit decizia de selecție spre finanțare pentru proiectul de realizare a noi capacități de producere a energiei electrice, mai precis din surse regenerabile pentru autoconsum, acest demers fiind finanțat prin Fondul pentru modernizare, cu o valoare totală a obiectivului de investiții de 672.094,69 lei, urmărindu-se eficientizarea costurilor legate de iluminat public, precum și reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră. La fel ca multe alte domenii, cel energetic a evoluat enorm, orientarea actuală și viitoare fiind către exploatarea posibilităților de producere a energiei în regim propriu, destinate autoconsumului, cu precădere. De ce să nu fim și noi la acest nivel?”, a transmis edilul-șef din Peștișu Mic, Daniel Dobruţchi (foto). Trebuie precizat că prin acest apel, Ministerul Energiei continuă efortul de atingere a obiectivelor de tranziție către energia verde. Bugetul total estimat este de 415.000.000 euro.
Încă un punct forte
„O altă noutate e că a fost publicată lista finală de proiecte selectate în cadrul apelului Planului Național de Redresare și Reziliență – PNRR privind dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricolecompostabile, fiind incluși și noi cu acest obiectiv în valoare totală de 3.384.606,94 lei. Este vorba de un sistem integrat tipic de colectare și valorificare a gunoiului de grajd compus din platformă comunală, 7 platforme individuale pentru fermierii mici și mijlocii (până la 100 Unități Vită Mare (UVM)) din comuna Pestișu Mic și echipamente pentru gestionarea compostului (încărcător frontal, tractor, remorcă, mașină de împrăștiat gunoiul de grajd, cisternă vidanjă). Gestionarea corectă a gunoiului de grajd nu mai este o provocare dacă ai implementate toate pârghiile necesare. Nu doar că trebuie respectate prevederile legale, ci și aplicate normativele ce țin de protecția mediului. Solul și apa trebuie să nu fie contaminate, căci tot asupra noastră se răsfrâng efectele”, a adăugat edilul-șef.