Comunitate

De la Pestișu Mic vin vești mari

Magdalena Șerban

Administrația publică din Pestișu Mic mizează pe producerea energiei elec­trice din surse regenerabile, asi­gu­rându-și astfel autoconsumul, asta însemnând scutiri mari la bugetul public local. Totodată, vrea să aplice un sistem integrat de colectare și va­lo­rificare a gunoiului de grajd, venind în sprijinul comunității. Investițiile amintite au la bază finanțări acce­sate cu brio, pe diferite axe.

A sunat câștigător
„Am primit decizia de selecție spre finanțare pentru proiectul de realizare a noi capacități de producere a energiei electrice, mai precis din surse rege­ne­rabile pentru autoconsum, acest de­mers fiind finanțat prin Fondul pentru modernizare, cu o valoare totală a obiec­tivului de investiții de 672.094,69 lei, urmărindu-se eficientizarea costu­ri­lor legate de iluminat public, precum și reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră. La fel ca multe alte do­menii, cel energetic a evoluat enorm, orientarea actuală și viitoare fiind către exploatarea posibilităților de pro­du­cere a energiei în regim propriu, des­tinate autoconsumului, cu precădere. De ce să nu fim și noi la acest nivel?”, a trans­mis edilul-șef din Peștișu Mic, Daniel Dobruţchi (foto). Trebuie pre­cizat că prin acest apel, Ministerul Energiei con­tinuă efortul de atingere a obiectivelor de tranziție către energia verde. Bu­ge­tul total estimat este de 415.000.000 euro.

Încă un punct forte
„O altă noutate e că a fost publicată lista finală de proiecte selectate în ca­drul apelului Planului Național de Re­dresare și Reziliență – PNRR privind dez­voltarea infrastructurii pentru ma­na­ge­mentul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricolecompostabile, fiind incluși și noi cu acest obiectiv în valoare totală de 3.384.606,94 lei. Este vorba de un sistem integrat tipic de colectare și valorificare a gunoiului de grajd com­pus din platformă comu­nală, 7 plat­forme individuale pentru fermierii mici și mijlocii (până la 100 Unități Vită Mare (UVM)) din comuna Pestișu Mic și echi­pamente pentru gestionarea com­pos­tu­lui (încărcător frontal, tractor, re­mor­că, mașină de îm­prăștiat gunoiul de grajd, cisternă vi­danjă). Gestionarea co­rectă a gunoiului de grajd nu mai este o provocare dacă ai implementate toate pârghiile ne­ce­sare. Nu doar că trebuie respectate pre­vederile legale, ci și aplicate nor­mativele ce țin de protecția mediului. Solul și apa trebuie să nu fie conta­minate, căci tot asupra noastră se răs­frâng efectele”, a adăugat edilul-șef.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc zvonerii prin târg că la o pri­mă­rie mare din județ se întâmplă ceea ce…

2 ore ago

Bulina albă

Mihnea Sebastian Țăranu, din Petroșani Pentru că a obținut aprecierea comunității locale din Petroșani, după…

2 ore ago

Bulina neagră

Lajos C., din orașul Hațeg Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

2 ore ago

SALINOTERAPIA, acum la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu

Magdalena Șerban Una dintre cele mai aș­tep­tate in­ves­tiții la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu este cea…

3 ore ago

Energie verde pentru facturi mai mici, la primăria din Ilia

Magdalena Șerban Energia verde este generatoare de reduceri a cheltuielilor publice pen­tru acei edili care…

3 ore ago