„Târgul Căciulilor” de la Blaj – sub această denumire este cunoscut cel mai vechi târg de profil din România. Originile lui trebuie căutate cu mai bine de două secole în urmă, când, în prag de iarnă, căciulile şi articolele din blană aveau mare trecere în zona Ardealului.
Chiar dacă acest târg se desfăşoară la Blaj, în judeţul Alba, în ziua praznicului Sfântului Nicolae, mulţi hunedoreni ajung în urbea de la confluenţa celor două Târnave, fie în calitate de producători (şi aici trebuie nominalizaţi blănarii din Orăştie), fie ca şi cumpărători.
Anul acesta, organizatorii (Primăria municipiului Blaj) estimează că vor fi aproximativ 250 de comercianţi din toate colţurile ţării şi mii de vizitatori. Majoritatea tarabelor comercianţilor de blănuri vor fi amplasate pe artera principală a localitătăţii (Bulevardul Republicii), cât şi pe străzile adiacente. De la respectivele standuri, cumpărătorii au posibilitatea să-şi târguiască felurite căciuli şi căciuliţe, de la cele tricotate pentru copii şi tineri până la căciuli din blană de vulpe pentru doamne sau căciuli de astrahan pentru bărbaţi, ori căciuli de miel, nutrie şi vulpe argintie. Căciulile aduse la acest târg se realizează în cea mai mare parte manual. De ani buni, însă, la acest târg nu se mai vând numai căciuli, ci şi alte mărfuri de sezon – haine de blană, mănuşi, fulare, ciorapi împletiţi din lână, ghete şi îmbrăcăminte de iarnă – sau chiar vase din aramă, cazane de ţuică şi fel de fel de argintării.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…