Sărbătoarea Sfintei Marii, mai precis ziua de 15 august, este o zi mare pentru inimile locuitorilor din Geoagiu şi nu numai, ea fiind dedicată cântecului popular şi totodată, celei care a lăsat în urma ei multă apreciere: interpreta Ileana Rus. Şi în acest an, sărbătoarea a fost celebrată conform tradiţiei, staţiunea devenind un nucleu al folclorului românesc.
Act cultural cu rezonanţă turistică naţională
De 12 ani, de marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, Staţiunea Geoagiu-Băi strigă prezent la sărbătorire, iar de trei ani, festivalul dedicat îndrăgitei interprete Ileana Rus readuce cântecul popular în inimile localnicilor. „În urmă cu trei ani, pentru prima dată în staţiunea noastră, a avut loc Festivalul Naţional al Românilor de Pretutindeni „Ileana Rus”, în memoria cântăreţei pe care nu dorim să o dăm uitării, talentul ei rămânând alături de noi prin intermediul acestui eveniment. Nu ne-am oprit de atunci, iar de data aceasta, ediţia s-a desfăşurat pe baza fondurilor europene (printr-un proiect câştigat în premieră pentru judeţul Hunedoara, pe Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, din cadrul Programului Regional 2007-2013, în valoare de 635.252 lei). Pe parcursul manifestărilor, staţiunea a înregistrat un număr mare de turişti, veniţi atât de pe meleagurile hunedorene, cât şi din alte părţi, pentru a se alătura celor care serbează sfântul praznic”, a precizat Simion Mariş, primarul oraşului Geoagiu.
Program bogat
În ziua de vineri, s-a desfăşurat prima etapă a concursului destinat soliştilor vocali, dar şi un spectacol susţinut de nume sonore ale folclorului românesc, ca: Mariana Stoica, Eugen Pistol, Eugen Mihăilă, Nelu-Ban Fântână, Ovidiu Olari, Elena Evsei, Constantin Bahrim, Dumitru Fărcaş şi Grupul Folcloric Ieud. În cea de-a doua zi, a urmat partea secundă a concursului şi o altă seară de folclor, susţinută de artiştii care au performat şi cu o seară în urmă. Emoţiile concurenţilor au atins cote maxime duminică, în cadrul festivităţii de premiere. Marele premiu şi trofeul festivalului au mers la Andreea Haisan, din Bucovina, locul I a fost ocupat de Gabriel Dumitru, din Piteşti, pe locul II s-a clasat Luciana Ene, din Gorj, iar pe locul III, Narcisa Băleanu din Drobeta-Turnu Severin. Seara s-a încheiat cu un concert folcloric susţinut de Ina Todoran, Mirela Mănescu, Ovidiu Homorodean, Ciprian Roman, Mariana Deac, Daniela Răduică, Dumitru Dobrican, Florentina şi Petre Giurgi, Ion Drăgan, Traian Jurchelea, şi Ansamblul Naţional Transilvania din Baia Mare. Cum deja a obişnuit publicul din Geoagiu, Iuliana Tudor a fost cea care a dat glas prezentării, iar Elise Stan a fost preşedinta juriului. Ieri, de Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, ziua a început, Taina Sfântului Maslu şi s-a încheiat, cum era şi firesc, cu un spectacol folcloric cu îndrăgiţi interpreţi de pe Valea Geoagiului.
Într-o țară care produce anual peste 2,6 milioane de biciclete și se situează pe locul…
Subprogramul de Tratament medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice, Subprogramul de monitorizare a evoluției bolii…
Candidații PSD Hunedoara la Parlament se angajează să investească în viitorul țării printr-un sistem educațional…
Deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma (foto), a declarat că primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu…
„Sunt Natalia-Elena Intotero și candidez cu convingerea că împreună putem continua efortul comun de dezvoltare…