Magdalena Șerban
Ziua Mondială a Apei este un eveniment anual al Organizației Națiunilor Unite care se concentrează pe importanța apei potabile. Din pricina unui cumul de factori, printre care se numără creșterea populației și industrializarea și schimbările climatice, resursele de apă din întreaga lume sunt supuse unei presiuni mari nu numai din punct de vedere calitativ, ci și din punct de vedere cantitativ. Conducerea APA PROD S.A subliniază roul major al apei și amintește faptul că în baza unor finanțări europene considerabile se implementează investiții, la nivel de județ, pentru creșterea nivelului de deservire a populației prin sisteme publice centralizate de alimentare cu apă de calitate. Un recent program investițional este cel ce vizează 196 localități din 38 de Unități Administrativ Teritoriale, ajungându-se la o pondere de acoperire de la 85,1% din populația din aria de proiect, la 95,8% după implementarea acestuia.
Finanțare de peste 237 milioane euro, derulată în următorii 2 ani
,Modernizarea infrastructurii de apă şi de canalizare pentru a crește accesul populației la apă potabilă și furnizarea unei ape sigure, de calitate, a fost în permanență obiectivul principal al APA PROD SA. De-a lungul anilor, APA PROD S.A. a investit peste 150 milioane euro din fonduri europene pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă potabilă și de canalizare. După finalizarea
Scurt istoric
În anul 1977, Conferința de la Mar del Plata din Argentina a creat un Plan de acțiune privind „Aprovizionarea cu apă a comunităților”, declarând că toate popoarele au dreptul la acces la apă potabilă de calitate și în cantitate egală cu nevoile lor de bază. Importanța apei a fost subliniată și în Deceniul Internațional de Aprovizionare cu Apă Potabilă și Sanitație din 1981 până în 1990 și în 1992 la Conferința ONU pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, precum și la Conferința Internațională privind apa și mediul (ICWE) din Dublin. În 1993, Adunarea Generală a ONU a desemnat data de 22 martie ca Ziua Mondială a Apei. În anul 2000, Declarația de Dezvoltare a Mileniului a cerut ca până în 2015 să se reducă la jumătate proporția la nivel mondial de oameni care nu au acces la apă potabilă sigură, precum și proporția celor care nu au acces la canalizare de bază, iar anul 2003 a fost declarat Anul Internațional al Apei Dulci, urmat de Deceniul „Apa pentru viață” din 2005 până în 2015. În 2008 a fost declarat Anul Internațional al Sanitației, iar la 28 iulie 2010 dreptul omului la apă și canalizare a fost recunoscut în mod explicit de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția 64/292. În decembrie 2016, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate rezoluția „Deceniul internațional pentru acțiune – Apă pentru dezvoltare durabilă” (2018–2028). Asigurarea disponibilității și gestionării durabile a apei și a canalizării pentru toți a fost, așadar, de mult timp un subiect de interes la Națiunile Unite, iar prioritatea este acum transformarea noii viziuni din Agenda 2030 în realitate, prin inițiative naționale și parteneriat global.
În fond, Ziua Mondială a Apei (World Water Day), marcată în fiecare an, începând din 1993, pe 22 martie, celebrează apa și își propune să crească gradul de conștientizare privind importanța accesului la apă potabilă și a gestionării durabile a resurselor limitate de apă din lume.
Prima zi a lunii aprilie este cea în care ar trebui să ne aşteptăm să…
Consiliul local al municipiului Deva aduce la cunoştinţa cetăţenilor municipiului Deva, că în şedinţa Consiliului…
Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zona noastră s-a făcut de minune în fața colegilor.…
Radu Budae, managerul Spitalului municipal din Hunedoara Pentru că a reușit să obțină un al…
Lucian T., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…
View Comments
Doar 2 lucruri nu au crescut,salariile în termeni reali ale unei majorități tot mai fragile și o mentenanță din ce în ce mai subțire, fără personal (fiindcă nu îți mai vine nimeni pe salariul minim) și piese de schimb...
Restul e tãcere...
Despre nerespectarea contractului colectiv de muncă de la ApaPROD are cineva de spus oareșce ?!?!
Am avut ocazia să văd grafice de funcționare de la ApaPROD.
M-am crucit.
Nu e de mirare că situația e jalnică a utilajelor și instalațiilor dat fiind faptul că nici măcar în zilele ploioase,pe anumite ture,nu se acționează grătarul rar decât după 10 -11 ore !!!!!Deci undeva pe la 5 -5:30 !!!!!!
Biogaz nu obțin noaptea deoarece nu se alimentează metantancul noaptea !!!!!
Mixerele pe preîngroșătoare și postîngrosătoare nu funcționează cu zilele...
Nu mi-e clar de ce se întâmplă toate astea.
De ce nu văd niciodată muncitorii din SEAU DEVA și HUNEDOARA echipați corespunzător domnule Gligor?
Echipamentul de protecție:bocanci,salopete, mănuși,etc este obligatoriu !
La fel și programul de muncă !