Iniţiativa legislativă prevede finanţarea exclusiv de la bugetul de stat a viitoarelor campanii electorale, reducându-se astfel cheltuielile cu campaniile electorale şi descurajându-se corupţia. Astfel, persoanele care candidează îşi vor achita cheltuielile de campanie, urmând ca statul să ramburseze banii. Sigur că rambursarea va ţine cont de anumite aspecte: plafoane pentru cheltuielile de campanie şi depăşirea de către candidat a unui scor electoral pentru a încasa aceşti bani.
Banii primiţi de candidaţi vor merge doar către anumite tipuri de cheltuieli: publicitate electorală la televiziune, radio, presa scrisă şi în mediul online, sondaje, pliante şi broşuri.
Va fi interzisă distribuirea de bunuri cu însemne electorale: pixuri, brichete, tricouri, fulare, găleţi etc. Practic, accentul se va pune pe informarea populaţiei cu privire la candidaţi şi la programul acestora.
Mai mult, donaţiile primite în campania electorală de către candidaţi vor fi folosite exclusiv pentru plata cheltuielilor angajate în timpul campaniei până la expirarea termenului de depunere a raportului de venituri şi cheltuieli.
Această propunere legiferează, de asemenea, modul în care partidele pot obţine împrumuturi şi stabileşte limita de 100 de salarii minime de la care acestea se publică în mod transparent în Monitorul Oficial. Până acum, împrumuturile nu erau legiferate.
Pentru a creşte transparenţa, s-a introdus obligativitatea încasării donaţiilor ce depăşesc 10 salarii minime pentru persoane fizice şi juridice doar prin sistemul bancar.
Propunerea mai prevede deschiderea unui cont exclusiv pentru încasarea subvenţiei de la stat pentru creşterea controlului asupra modului de cheltuire a veniturilor de la bugetul de stat, precum şi exceptarea de la executarea silită a acestui cont şi creşterea valorilor sancţiunilor financiare în cazul săvârşirii unei contravenţii.
Astfel, cuantumul sancţiunilor este drastic crescut valoric şi este aliniat la dimensiunile europene, descurajând acţiunile care pot fi urmate de sancţiuni.
România avea nevoie de o lege de finanţare a partidelor politice la cele mai înalte niveluri de transparenţă, lucru care va face ca, în viitor, finanţarea, în special a campaniilor electorale, să respecte toate standardele europene. România are acum o astfel de lege europeană.
Natalia Elena Intotero, deputat PSD de Hunedoara
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…