Doamnelor şi domnilor Senatori,
Am intitulat declaraţia politică de azi, ”Iancule, mare, bravule tare”, dat fiind faptul că duminică, 13 septembrie 2015, se comemorează la Ţebea, în judeţul Hunedoara, moartea Crăişorului munţilor, Avram Iancu.
Serbările Naţionale de la Ţebea adună duminică peste 5.000 de oameni, batrâni, copii, tineri – moţi din tot Ardealul, care cu tricolorul în piept, plini de emoţie se întâlnesc şi comemorează cu mândrie 143 de ani de la moartea lui Avram Iancu.
Vreau doar să vă reamintesc dragii mei, pe scurt, biografia Crăişorului Munţilor.
Avram Iancu s-a născut în 1824 într-o familie de moţi înstăriţi. La Revoluţia din 1848, în calitate de avocat şi intelectual fruntaş al Transilvaniei, a fost un luptător pentru emanciparea socială şi naţională. A participat activ în grupul de iniţiatori şi organizatori ai Adunărilor Publice de la Blaj, din aprilie, mai şi 15-23 septembrie 1848. De asemenea, a fost şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani din Munţii Apuseni, acest lucru aducându-i o mare popularitate printre moţi.
La 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş s-a stins din viaţă Iancu, înmormântat fiind în judeţul Hunedoara, la cimitirul din Ţebea, la umbra Gorunului lui Horea.
Cronicile vremii spun că la înmormântare au participat foştii camarazi de arme, tribuni şi prefecţi care supravieţuiseră persecuţiilor autorităţilor austriece.
Prohodul a fost cântat de 36 de preoţi, iar o coloană uriaşă de oameni a condus cortegiul funerar de la Baia de Criş la Ţebea.
După înmormântare, a doua zi, la preotul din Ţebea s-au prezentat doi moţi care au întrebat cât a costat înmormântarea lui Avram Iancu. Aflând suma, au plătit pe loc cheltuielile de înmormântare, după care au plecat fără să spună un cuvânt. Aceştia nu doreau ca mortul lor să fie înmormântat pe cheltuiala unor străini, care îl duşmăniseră şi persecutaseră. Nici până azi nu se cunoaşte numele celor doi moţi. Avram Iancu, supranumit de români Crăişorul Munţilor, a deschis calea către deşteptarea natională, faptele sale s-au înscris în conştiinţa întregului popor român, pregătind calea spre Marea Unire de la 1918.
Doamnelor şi domnilor senatori, duminică 13 septembrie 2015, vă invit cu drag la Ţebea, ca, în numele Senatului României, să depunem o coroană de flori la mormântul Crăişorului Avram Iancu. De asemenea, să participăm dimineaţa la biserica din Ţebea la slujba de pomenire şi apoi la spectacolul folcloric.
Folosesc acest prilej, ca de la tribuna Senatului României, să fac un apel către Televiziunea Română, la domnul director Stelian Tănase, pentru a transmite, în direct, la TVR1, această manifestare.
Dragi moţi, dragi hunedoreni, ca de fiecare dată, sper ca întâlnirea mea cu dumneavoastră la Ţebea sa fie un prilej de bucurie şi amintiri plăcute petrecute împreună de-a lungul anilor. Închei cu versurile:
“Iancule, mare, bravule, tare,
Cu noi să fii,
Tu însoţeşte şi însufleţeşte,
Pe ai tăi fii.”
ing. Dorin Păran, senator de Hunedoara
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Stiti cum a ajuns la batranate?