Declaraţie politicã a senatorului PNL Dorin Pãran. GRECIA, ÎNCOTRO?

Domnule Preşedinte al Senatului,
Doamnelor şi domnilor senatori,
Urmărim, cu sufletul la gură, în aceste zile, aşa-zisa „TRILOGIE GREACĂ”. Sentimentele ne sunt amestecate, când de bucurie, când de tristeţe, în funcţie de ştirile pe care le primim din media.
Chiar în aceste zile, când fac această declaraţie, Guvernul Greciei este la masa negocierilor cu FMI, BCE şi Comisia Europeană. Pare că, guvernul grec reprezentat de prim ministrul Tsipras şi ministrul de finanţe Yanis Varoufakis a înţeles că doar aplicând reformele negociate cu TROICA UE, poate să meargă mai departe.
Oare, nu pot renunţa şi grecii la a 13-a pensie anuală sau la al 13-lea salariu bugetar anual? Să ne ierte Dumnezeu, dar valoarea pensiilor şi salariilor din Grecia nici nu se compară cu ale noastre, ale românilor. Şi noi suntem tot în UE. Acestea fiind de trei-patru ori mai mari decât în România. Este adevărat că şi PIB-ul Greciei este de aproximativ trei ori mai mare decât cel al României, la o populaţie de aproximativ 10 milioane de locuitori, adică jumătate din populaţia României.
Este foarte adevărat că băncile şi investitorii şi-au luat măsuri de precauţie, la o eventuală ieşire a Greciei din UE. Ba chiar mulţi români spun că, vezi Doamne, noi, românii, am fi avantajaţi, adică am fi mai în faţă, la masa UE?!
Nici vorbă! Să nu ne treacă prin cap aşa ceva, să nu ne bucure o eventuală ieşire a Greciei din UE. S-ar afecta imaginea întregii Uniuni Europene, pe o perioadă lungă de timp, iar băncile şi investitorii din afara UE ne-ar ocoli, iar noi, ţările cu economii precare, vom avea de suferit. Nu ştiu ce direcţie ar lua cursul valutar leu-euro, leu-franc, leu-dolar… şi aşa avem mari probleme cu cetăţenii care au împrumuturi în franci elveţieni.
Doamnelor şi domnilor denatori,
La ora actuală, Grecia mai are de primit 7 miliarde de euro din programul de 200 miliarde de euro, care se încheie la sfârşitul acestei luni, respectiv  30 iunie.
Grecia are de plătit la FMI 1,5 miliarde euro până la sfârşitul acestei luni. Cum de altfel în lunile iulie şi august 2015 vine scadenţa unor obligaţiuni ale guvernului grec, deţinute de Banca Centrală Europeană.
„Este foarte clar că guvernul grec trebuie să ia măsuri. Nu se poate să plece din zona euro, să nu plătească datoriile, dar să vină bani de la UE”, a declarat Martin Schulz într-un interviu.
Sigur că toate gândurile duc spre tăieri de salarii şi pensii, cele mai rapide măsuri de redresare financiară, măsuri care s-au întâmplat şi la noi, dar guvernul a trebuit să plece, devenind impopular. Va pleca Tsipras, sau nu? Vom vedea! Oricum, amânarea unor decizii este întotdeauna o soluţie mai proastă decât luarea unei decizii rapide, mai puţin populară!! Vom vedea. Vom fi circumspecţi şi ne vom bucura ca Grecia să rămână în UE. Doamne, ajută!

Ing. Dorin Păran,  
senator PNL de Hunedoara

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Guvernul cu turul I, protestatarii cu turul II

Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada elec­torală începe…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…

13 ore ago

Primarul municipiului Hunedoara, ales vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…

13 ore ago

Bulina albă

Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…

13 ore ago

Bulina neagră

M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…

13 ore ago

Polițiștii avertizează! O nouă metodă de înșelăciune a apărut în spațiul online

În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a iden­tificat o tendință de înșelăciune care…

13 ore ago