Delta Dunării, spaţiul unic din România
Delta Dunării este probabil cel mai frumos areal natural din ţara noastră. Este cu siguranţă unspaţiu unic, deoarece rezervaţia biosferei de aici include specii de faună şi floră, dar şi un ecosistem cum nu mai este altul! Zona de Sud-Est a României atrage numeroşi turişti anual, datorită litoralului Mării Negre, dar şi datorită frumuseţii Deltei!
Cel mai nou pământ din Europa
Delta Dunării este cel mai nou pământ din Europa, datorită faptului că este în continuă creştere, extinzându-se cu câţiva metri în fiecare an. Mai mult decât atât, este una dintre cele mai mari zone de stuf din lume şi cea mai bogată în fauna ornitologică. La acestea se adaugă numeroasele specii de animale şi plante rare sau pe cale de dispariţie, motiv pentru care Delta Dunării a fost numită rezervaţie a biosferei. Mai mult decât atât, în 1990, UNESCO a inclus delta în circuitul rezervaţiilor mondiale, ca areal natural protejat.
De unde porneşti în explorarea deltei
Dacă vrei să-ţi planifici o vacanţă în Delta Dunării, trebuie să ştii că principalele oraşe puncte de plecare pentru excursiile în Deltă sunt Tulcea şi Sulina. Alături de acestea se află aici şi alte 15 localităţi, sate pescăreşti în mare parte, în care te poţi bucura de asemenea de vacanţe reuşite. Cu aproximativ 2.600 km pătraţi, Delta Dunării include peste 135 specii de peşti, 320 specii de păsări, 44 specii de mamifere, 11 specii de reptile, 2.440 specii de insecte şi 1.830 specii de plante.
Cu barca şi vaporaşul pe canalele deltei
Activităţile principale pentru turişti disponibile în Delta Dunării sunt traseele şi drumeţiile. Cu barcă sau pe jos, vizitatorii au ocazia să descopere, numai în tururi ghidate, frumuseţile naturii. Dat fiind faptul că delta este considerată arie protejată şi rezervaţie a biosferei, accesul în anumite zone este dedicat numai cercetărilor ştiinţifice.
Traseele cu barca urmează liniile canalelor deltei şi ale canalelor care duc spre principalele braţe de vărsare ale Dunării în Marea Neagră. De asemenea, acestea au puncte de oprire şi în apropiere de lacurile deltei, cum ar fi Lacul Roşu, Lacul Trei Iezere, Lacul Uzlina, Lacul Puiu şi aşa mai departe. Cei care aleg să facă drumeţii în Delta Dunării, pot vizita Lacul Nebunu, Pădurea Caraorman, Lacul Sărături, Cetatea Histria, Plaja Sulina şi Pădurea Letea.