Densuș: Gata cu birocrația, acum se trece la lucrări!
Magdalena Șerban
Conducerea comunei Densuș va lucra cu motoarele turate la maximum în acest an, pe lista investițiilor care urmează să se concretizeze fiind multe proiecte accesate și câștigate pe diferite filiere de finanțare.
Au atras fonduri, dar nu le e ușor
„Valoric, avem un buget asemănător cu cel din 2023, dar va fi anul în care trebuie să susținem multe cofinanțări pentru proiecte plus cheltuielile neeligibile din cadrul acestor programe. Estimativ, e vorba de 1,4 milioane de lei, dar doar eșalonat vom reuși să acoperim suma. Nu știm dacă vom primi termen de prelungire, însă în mod clar trebuie solicitat, neterminându-se lucrările. La școala din Densuș încă nu e finalizată licitația pentru reabilitare și modernizare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), apoi școala din Ștei e în aceeași situație. După ce se va termina licitația suntem obligați să așteptăm să nu cumva să existe contestații, deci termene legale pe care nu ai cum să nu le aplici. Ne obligă prevederile legislative. Cert e că vor debuta lucrările, cel târziu în două luni. Mai avem dotarea cu mobilier și echipamente digitale a școlilor, și acest demers având materializare în anul curent. Pe fonduri de mediu avem extindere și modernizare iluminat public, urmând să încheiem contractul de execuție și să dăm undă verde lucrărilor. Pe Anghel Saligny avem modernizare de drumuri, licitația e gata, iar de la 1 martie trecem în teren. Oricum, sperăm într-o rectificare bugetară în 2024, pe puțin, ca să ne mai fie luată din greutatea de pe umeri. Greu e cu bani puțini la visterie. Când ești oraș sau comună mare, poate ești mai relaxat, dar așa, tot facem calcule peste calcule să vedem cum ducem la îndeplinire obiectivele. Însă sunt atât de binevenite, fiind câștigate din fonduri externe. Doar din alocările noastre, nu se puteau face. Poate doar pe rând și în zeci de ani”, a transmis Adrian Vîrtopean (foto), primarul comunei Densuş. De amintit că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) constituie principiul cu care U E propune o modalitate prin care toate țările europene să demonstreze că o sumă istorică va avea un impact real pentru cetățeni și că 672,5 miliarde de euro nu vor fi împărțiți în mod discreționar. Astfel, România va avea la îndemână, pentru următorii ani, 80 de miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare, o oportunitate unică de a recupera decalajele drastice în domenii strategice. Edilii au înțeles asta, fiind șansa lor să realizeze câte ceva major. Pe de altă parte, „Anghel Saligny” a fost asociat cu continuarea vechiului Program Național de Dezvoltare Locală, programele de finanțare PNDL 1 și 2 fiind realizate pe parcursul ultimilor ani. Acum, cifrele alocate pentru localitățile hunedorene vor duce la realizarea
a 157 de obiective și reprezintă cea mai mare finanțare dată de executiv, județului nostru. Referitor la lucrări, ele implică racordarea la sistemele de apă și canalizare, iar zeci de kilometri de drumuri vor fi asfaltate pentru prima dată. Astfel, pe această filieră, la nivel național s-au solicitat finanțări totale de peste 137 miliarde lei, cu toate că bugetul schemei s-a ridicat la numai 65,5 de miliarde lei. Deci bătălia a fost mare, iar șansele s-au diminuat pentru fiecare solicitant, din start. Ceea ce e de remarcat în mod special e că prin această axă, 10 miliarde de euro pleacă în mediul rural.