Densuş, printre puţinele comune cu amenajament pastoral întocmit
Primăriilor li s-a dat răgaz pentru executarea lucrărilor aferente amenajamentelor pastorale, însă dacă nu sunt finalizate până în 2019, fermierii vor pierde subvenţiile pentru păşune şi pajişti naturale. În joc sunt sume colosale, având în vedere că suprafeţele sunt foarte mari, iar administraţiile care s-au conformat până în prezent sunt foarte puţine. La Densuş, oamenii pot sta liniştiţi.
„Amenajamentul pastoral e gata, deci suntem cu un pas înainte în respectarea termenului-limită, adică anul 2019. Deţinem circa 700 de hectare de păşune eligibilă, restul de o mie fiind păşune împădurită. Am arendat partea eligibilă unor persoane fizice autorizate şi întreprinderi individuale de la noi din comună, în baza temeiului legal. Tariful per hectar arendat este de 230 de lei, asta însemnând un mic câştig anual pentru bugetul local. Din banii strânşi se repară drumurile agricole sau li se aduc îmbunătăţiri. În 2018 nu va expira nici unul din aceste contracte. Este clar că trebuiau făcute amenajamentele, altfel urmând să fie probleme cu subvenţiile de la APIA”, a spus Adrian Vîrtopean (foto), primarul comunei Densuş.
Acesta crede că singurul motiv care se află în spatele nefinalizării amenajamentelor pastorale de către multe din administraţiile publice locale este birocraţia, documentaţia fiind una stufoasă. De bani nu prea poate fi vorba, decât în cazul societăţilor private care percep un anumit preţ, primăriile beneficiind de gratuitate dacă apelează la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara. De adăugat că proiectul de amenajament pastoral cuprinde descrierea situaţiei geografice, topografice şi planul parcelar al pajiştilor aflate pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale, a solului şi a florei, capacitatea de păşunat a pajiştii, lucrările de îngrijire şi îmbunătăţire, planul de fertilizare şi măsurile agro-pedo-ameliorative. (M.Şerban)