Categories: Comunitate

Densuş: programul de cadastrare gratuită merge mai departe

Magdalena Şerban

Administraţiile publice s-au adaptat condiţiilor de lucru impuse de starea de urgenţă, aşa că multe documente iau calea online-ului. Însă dincolo de întocmirea şi transmiterea lor, există şi lucrări începute, ce trebuie concretizate până la finalizare. Una din ele ţine de Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF).
„Lucrăm deja la transmiterea adeverinţelor către APIA, ca formă de sprijinire a fermierilor, iar acolo unde se impun clarificări, facem modificările împreună cu cel în cauză, chemându-l la primărie. În rest, luăm legătura cu ei telefonic. Deocamdată, nu e finalizat nici procesul de cadastrare gratuită la nivel de comună, fiind terminată doar prima etapă. Contractele se derulează, în continuare, fiind două societăţi de profil care execută lucrările. S-au intabulat unele parcele şi mergem mai departe. Până acum am reuşit să dăm circa 140 de extrase de carte funciară. Au fost întâlnite câteva mici neconcordanţe de limite în rândul proprietarilor, dar nu s-au semnalat alte probleme. Am pornit cu 60 de lei pe parcelă, bani obţinuţi prin OCPI, iar suma actuală e de peste 120 de lei pe parcelă. Ne aflăm în etapa a treia, momentan lucrându-se în Hăţăgel, Peşteana şi Peşteniţa. Etapa încheiată a fost la Densuş (o parte) şi Hăţăgel (o parte). Din domeniul public, există obiective intabulate. Unele au fost vizate în proiecte europene de investiţii şi eram obligaţi să le avem în proprietate, cu acte în regulă. De asemenea, şi păşunea comunală am reuşit să o cuprindem în programul de cadastrare. Sunt doar 300 de hectare eligibile din totalul de 1.700 de hectare. Concesionarea s-a parafat la un tarif între 150 de lei şi 180 de lei, dar între timp am realizat amenajamentul pastoral ce este musai să fie întocmit, iar după calculul generat de nomenclatorul de la Consiliul Judeţean Hunedoara, s-a ajuns la 278 de lei pe hectar“, a precizat Adrian Vîrtopean (foto), primarul comunei Densuş.
Referitor la cetăţeni, acesta a spus că unii şi-au făcut intabulările pe cont propriu, mai ales dacă e vorba de proprietăţi cu o valoare mai mare. Dar, bineînţeles, nu toţi. Faptul că au această posibilitate gratuită este mai mult decât un lucru bun. Reamintim că în 2016, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a semnat un protocol de colaborare cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România prin care s-a stabilit decontarea a 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni în vederea plăţii onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală, dacă acestea sunt derulate prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago