Deponeul ecologic, din nou, motiv de dispute în Petrila
Amplasarea unui deponeu ecologic în localitatea hunedoreană Petrila a fost din nou adusă în atenţia consilierilor locali, ieri, în urma unei întâlniri dintre aceştia şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara.
Primarul nu vrea să se pronunţe
În timp ce oficialii CJ vor cu orice preţ ca deponeul să fie la Petrila, majoritatea consilierilor locali se opun. La fel şi petrilenii care locuiesc în apropierea zonei unde ar urma să fie construit. Aceştia au înaintat şi o petiţie primarului Ilie Păducel, arătând că nu sunt de acord.
„S-a discutat despre ce înseamnă construirea acestui deponeu, dar nu s-a ajuns încă la nicio concluzie. Cei de la Consiliului Judeţean vor în continuare ca acest deponeu să fie la Petrila, deoarece este singurul amplasament care corespunde legislaţiei europene în vigoare. Eu am cerut ca, dacă se va face aici, petrilenii să nu mai plătească gunoiul, iar şoseaua de centură şi drumul de la şoseaua de centură până la deponeu să fie asfaltate. Nu mai vreau să mă pronunţ referitor la acest proiect, deoarece şi aşa am fost destul de umilit. Las hotărârea la latitudinea Consiliului Local“, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, primarul Ilie Păducel.
Gheorghe Bobar, consilier local PSD la Petrila, precizează că nu este de acord cu deponeul pe raza localităţii. „Nu sunt de acord, pentru că această construcţie se află la sub un kilometru distanţă de casele oamenilor. Am strâns anul trecut şi 7.000 de semnături împotriva acestui deponeu, nu înţeleg de ce se pune acest proiect din nou în discuţie. Petrilenii nu vor, oamenii din zonă chiar au şi semnat o petiţie în acest sens. Noi vrem zonă turistică aici, să dezvoltăm această ramură, nu să construim groapa de gunoi“, a precizat Bobar.
Unii aleşi vor referendum
Consilierul local PC, Ioan Temneanu, se declară şi el împotriva susţinerii unui asemenea proiect. „Eu niciodată nu am fost de acord cu proiectul acesta. Nu cred că locaţia este în regulă, se află la câteva sute de metri de casele oamenilor, cartierul şi casele din zonă ar fi afectate. Nu pot fi de acord ca la Petrila să fie depozitate gunoaiele din tot judeţul. Noi vrem să facem aici domeniu schiabil, nu groapă de gunoi. Eu am văzut un asemenea deponeu şi nu pot să accept. Emană un miros care îţi rupe nasul, pe o rază de mai mulţi kilometri. Iar noi suntem cu casele la 800 de metri distanţă de el“, declară Temneanu. Consilierul local spune că unica soluţie democratică ar fi realizarea unui referendum, prin care petrilenii să îşi exprime opţiunea. Pentru această idee, Temneanu se declară gata să-şi doneze şi indemnizaţia pe şase luni.
„Eu cred că pe legislaţia existentă ar trebui organizat un referendum despre implementarea acestui proiect. Şi dacă oamenii sunt de acord, atunci să fie implementat. Şi noi, consilierii, să donăm indemnizaţia pe şase luni pentru organizarea referendumului, sau să nu se mai cheltuiască banii din bugetul local pe alte prostii, ci pentru asta. Consider că referendumul este un mod democratic de a tranşa această problemă“, mai spune consilierul conservator.