Deputatul PNL Lucian Heiuş: Nu suntem de acord cu Split TVA

Sorina Popa

Ordonanţa Split TVA trebuia să fie supusă votului, miercuri, în Camera Deputaţilor, dar acest lucru nu s-a întâmplat. La fel ca oricare altă ordonanţă emisă de Executivul României, Ordonanţa Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA trebuie aprobată prin lege pentru a putea să producă efecte în continuare.

Statul, un partener pentru mediul privat
„PNL nu va vota Legea care reglementează mecanismul de plată defalcat al TVA, deoarece mediul privat nu este de acord cu asta în proporţie de 95 la sută. Blocarea unor sume de bani în conturi speciale încalcă Constituţia României, îngrădind dreptul de folosire a proprietăţilor. În acest caz, previziunile sunt eronate. Astfel, TVA-ul colectat nu este egal cu TVA-ul datorat statului. Evaziunea fiscală nu va scădea, ci va creşte. Cei afectaţi cel mai grav de acest sistem sunt agenţii economici buni platnici cărora le vor creşte costurile de administrare financiară, fiind obligaţi să implementeze sisteme informatice noi. Statul ar trebui să fie un partener al mediului de afaceri şi nu să impună reguli împotriva voinţei oamenilor de afaceri. Prin acest sistem, guvernul PSD-ALDE dovedeşte că e defalcat de la realităţile economiei româneşti şi sfidează în continuare mediul privat”, a declarat deputatul PNL de Hunedoara, Lucian Heiuş (foto).

Adoptat de senatori
Sistemul Split TVA va fi aplicat obligatoriu doar de firmele publice şi private aflate în insolvenţă sau care au anumite datorii la plata TVA (la finele anului 2017 şi apoi începând din ianuarie 2018). Totodată, societăţile neînregistrate în scop de TVA vor fi exceptate de la efectuarea plăţilor într-un cont distinct de TVA atunci când colaborează cu firme ce aplică sistemul, iar companiile care optează pentru aplicarea mecanismului vor beneficia de o reducere cu cinci puncte procentuale a impozitului pentru toată perioada în care vor fi în sistem. Astfel, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Split TVA a fost adoptat de senatori la finele lunii octombrie 2017, cu modificări semnificative faţă de forma stabilită de Guvern. Acum, documentul se află la Camera Deputaţilor, Forul decizional. Dacă va fi votat, documentul va mai avea nevoie doar de promulgarea prin decret prezidenţial pentru a intra în vigoare.
Dar, dacă nu va fi votat în Camera Deputaţilor proiectul de lege cu modificările necesare până la 1 ianuarie, atunci, Ordonanţa Guvernului nr. 23/2017 rămâne în vigoare în forma actuală, ceea ce va fi un dezastru pentru mii de firme din ţară.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Nici noi n.am fost de acord cu cresterea tva la 24% "oferita" de colegul matale de partid-micutul(la propriu si la figurat)boc in 2010!

  • Bun și ce dacă nu Sunteti de acord?
    Cum ATI face voi sa cresteti încasările la buget?
    Tăind salarii?
    Impozitand pensiile?
    Nici PSD ul nu e cum trebuie dar voi, adică o combinată PDL cu PNL Sunteti pe nicăieri!

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago