Dacă în luna februarie, funcţionarii din administraţia locală au beneficiat de o mărire cu 20 de procente a salariului de bază, de luna trecută a venit rândul primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene să primească şi ei o creştere de 30 la sută a lefurilor. Camera Deputaţilor a fost for decizional pentru acest proiect.
Remuneraţiile lunare ale aleşilor locali erau de multe ori depăşite lejer de salariile unor directori executivi din subordine, aşa că deputatul Corneliu Olar, fost primar cu cinci mandate al unei comune din judeţul Alba, a sărit în ajutorul reprezentanţilor vechii sale branşe, dorind să echilibreze balanţa prin această propunere legislativă ce a ajuns spre promulgare la preşedintele României. Klaus Iohannis are posibilitatea să-i dea undă verde în termen de cel mult 20 de zile sau poate cere Parlamentului, pentru o singură dată, să reexamineze legea. Dacă preşedintele îşi va da girul, aceasta va intra în vigoare imediat, iar majorările salariale se vor aplica retroactiv, adică începând cu luna aprilie. Amendamentul nu grevează în nici un fel bugetul de stat, majorările făcându-se din bugetele locale. Asta, până va intra în vigoare Legea salarizării unitare, adică la 1 iulie, moment din care primarii se vor plia pe altă grilă de salarizare.
„Toate grupurile parlamentare s-au aliniat pentru acest amendament, indiferent de coloratura politică, fiind votat cu 212 voturi «pentru», 33 «împotrivă» şi opt abţineri. Personal, consider că este o normalitate, de multe ori primarul, deşi are cea mai mare responsabilitate într-o unitate administrativ-teritorială, era remunerat net inferior unui funcţionar, de exemplu. Tot primarul este cel mai expus în faţa comunităţii, oamenii pe el trăgându-l de mânecă dacă ceva nu funcţionează corect. El trebuie să gestioneze şi să supervizeze proiectele de investiţii, să bată pe la uşile ministerelor pentru a obţine sprijin financiar, să se confrunte cu birocraţia şi termenele-limită, plus că are răspundere cât cuprinde pentru orice achiziţie. Sunt de părere că s-a făcut dreptate printr-un astfel de demers. Încet, încet, lucrurile prind contur şi intră pe un făgaş firesc. Sunt multe care trebuie schimbate şi am convingerea că se va face şi asta, având răbdare şi înţelepciune”, a afirmat Sorin Marica (foto), deputat PSD de Hunedoara.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…