Politica si administratie

Deputatul Sorin Marica: Legea pensiilor publice, Legea minelor şi Legea apelor sunt priorităţi în această sesiune parlamentară

Poliana Mardari

În interviul acordat cotidianului nostru, deputatul hunedorean Sorin Marica (foto) (PSD) oferă câteva detalii despre proiectele de lege privind Codul Administrativ al României, primul act normativ destinat administraţiei locale şi centrale de după 1990, Legea muntelui, ce are ca obiect de reglementare modalităţile de protecţie şi dezvoltare a zonei montane, dar şi Legea pensiilor publice ce urmăreşte eliminarea inechităţilor dintre cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, dar şi dintre bărbaţi şi femei.

– Ce proiecte de lege importante pentru zona noastră au fost adoptate şi care au rămas nefinalizate şi trebuie reluate în sesiunea parlamentară de toamnă?
– Legea muntelui şi Codul administrativ sunt aşteptate atât de primarii din judeţ, cât şi de antreprenori. Legea muntelui a fost deja promulgată şi este în vigoare. Printre alte reglementări, noua lege prevede încurajarea producţiei de lapte, înfiinţarea de centre de colectare, depozitare, puncte de sacrificare şi a unor unităţi de procesare a materiilor prime, sprijinirea producătorilor şi/sau procesatorilor de produse agroalimentare din zona montană, acordarea de stimulente pentru sprijinirea persoanelor în vârstă, scutirea familiilor tinere de agricultori montani de impozitul agricol şi impozitul pe venitul realizat din agricultură timp de cinci ani de la înfiinţare şi de 50 la sută din venituri, în următorii ani, pe perioada existenţei titularului. Pentru Programul de încurajare a activităţilor din zona montană se alocă 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a legii. Codul Administrativ, însă, deşi a fost votat de Parlamentul României şi a fost trimis spre promulgare la Preşedinţie, este blocat în acest moment de mai multe sesizări de neconstituţionalitate, atât din partea opoziţiei, cât şi din partea preşedintelui României. Acum trebuie să aşteptăm decizia Curţii Constituţionale. Într-o situaţie asemănătoare se află şi Codul civil, Codul penal, Codul de procedură penală.
– Ce alte legi importante aveţi pe agenda acestei sesiuni?
– În primul rând, este urgentă adoptarea Legii pensiilor publice şi va trebui adoptată până la sfârşitul lunii octombrie. Noul proiect elimină inechităţile dintre beneficiarii sistemului de asigurări sociale, reglementează categoriile de pensii şi de reducere a vârstei de pensionare. Legea este baza pe care se va aplica majorarea pensiilor, începând cu anul următor.
Legea minelor este un alt proiect important, care va produce efecte şi în judeţul Hunedoara. Dintre reglementările avantajoase pentru oameni ale noii legi aş aminti eliminarea taxelor pentru activitatea minieră, reducerea birocraţiei în activitatea de concesionare a resurselor minerale, recalcularea nivelului redevenţelor miniere. De asemenea, va permite redeschiderea unor mine şi cariere. Legea apelor va reglementa activitatea de prospecţiune, explorare, exploatare, concesionare, protecţie a apelor îmbuteliate, apelor terapeutice şi geotermale. Desigur, mai sunt şi alte proiecte, dar acestea mi se par importante pentru oamenii de aici. Legea pensiilor publice, Legea minelor şi Legea apelor sunt priorităţi în această sesiune parlamentară.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

24 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago