Magdalena Șerban
Cum e să votezi din spatele tabletei? Simplu și comod. Sau poate chiar ai delegat pe cineva ca să facă asta, în numele tău, ca parlamentar. Deputatul hunedorean Tiberiu Bârstan (AUR) este de acord cu un nou regulament al Camerei Deputaților, care să nu mai permită acest lucru în mod obișnuit.
În primul rând, ca semn de respect față de cei care te-au votat ca să ajungi în Parlamentul României și să-i reprezinți, plus alte considerente ce țin de bun-simț și asumare. Concret, AUR propune ca funcționarea coaliției prin votul pe tabletă să fie eliminată, precum și reducerea cu 50% a indemnizației pe durata întregului mandat, dacă numărul absențelor nemotivate ale parlamentarului în cauză depășesc 10% din numărul total al ședințelor.
Scutiți doar în cazuri excepționale. Propunere de modificare a regulamentului Camerei Deputaților
,,Legea care permite votul online a fost bună în pandemie, când toată lumea s-a supus restricțiilor, dar noi nu mai suntem în acea perioadă, așa că nu se mai justifică. Există și cazuri în care un parlamentar e bolnav și necesită îngrijire de specialitate sau alte exemple izolate și excepționale. Atunci, da, poate beneficia de posibilitatea de a vota în regim online, însă nu să facă asta chiar toată ziua. De aceea, au fost puse bazele unui proiect care să reglementeze aceste aspecte. Poate din vacanța din Dubai, e greu să mai și votezi și automat delegi pe cineva să facă asta în numele tău. Oricum, nu se știe cine votează, în realitate. Nu se vede dincolo de tabletă. Gata cu plimbările și eschivările de la prezența fizică. Ai fost ales, îți faci treaba cum trebuie. Sunt unii care au depus jurământul și au uitat să mai dea pe la Parlament. La noi, la AUR, prezența e cam 100%, la fiecare ședință. Dacă poporul cheltuie cu tine 1300-1400 de lei pe zi și ai niște drepturi, dacă tu nu te prezinți la treabă de ce iei acești bani? Noi și când am fost în grevă am venit la muncă, dar nu am votat. Eu nici măcar nu mi-am dus cardul la ședințe. De ce să beneficiez de avantaje când nu muncesc? În fond, nu se justifică nici cantitatea de resurse umane care e acolo. Trei sferturi dintre ei ar trebui să fie trimiși acasă ”, a punctat deputatul Tiberiu Bârstan, președinte AUR Hunedoara. De subliniat că propunerea AUR stipulează că atunci când parlamentarul nu poate face deplasarea la Parlament, fiind bolnav, trebuie să prezinte acte medicale care să justifice această absență, documentele urmând să fie depuse în termen de 10 zile la Biroul permanent. De asemenea, sunt vizați și cei care participă la delegații sau deplasări oficiale, aprobate de conducerea Camerei Deputaților.
Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă, angajat la stat, evident, unde se pare…
Petru Mărginean a deținut mai multe funcții în administrația județului. A fost și primar al…
Emil Rîșteiu, primarul orașului Simeria Pentru că, deși a preluat o primărie cu probleme, a…
S.M., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată după ce s-a bătut…
Mai mulți cetățeni din comuna Lăpugiu de Jos au reclamat la prefectură că lucrările de…
Curtea de Conturi a elaborat un raport și recomandă autorităților elaborarea unei ”Concepții naționale pentru…