Descentralizare si autonomie, doar pe hârtie

Nicolle Ebner

Ministerul Sănătăţii a năruit speranţele hunedorenilor într-o creştere a calităţii serviciilor medicale. Numai spitalele din Deva şi Hunedoara au solicitat deblocarea a 22 de posturi de medici, însă, ministerul a aprobat un total de 29 de posturi, pentru toate spitalele, centrele de sănătate, sanatoriile şi serviciile de ambulanţă din judeţ.

Deva, doar patru din 14 posturi solicitate
Săptămâna trecută, conducerea Spitalului Judeţean Deva a solicitat ministerului Sănătăţii deblocarea a 45 de posturi: 14 de medici, 16 de asistente şi 15 de infirmiere-îngrijitoare. Conducerea unităţii spitaliceşti din Hunedoara a solicitat şi ea, după inventarierea necesarului de personal, tot 45 de posturi, dintre care opt de medici şi restul de asistente şi infirmiere. Cele două spitale au obţinut aprobarea de la minister, de a scoate la concurs, doar câte patru posturi de medici. Dacă Barna Bende, managerul Spitalului „Alexandru Simionescu” din Hunedoara mai speră încă într-o revenire, managerul Spitalului Judeţean Deva este de-a dreptul revoltat de „pseudo” descentralizare propovăduită de minister. „Am o mare îndoială asupra pertinenţei cu care s-a făcut repartizarea posturilor de medici. Dacă tot se vorbeşte de descentralizare şi am trecut în administrarea consiliului judeţean, era mai simplu să ne lase să angajăm noi personalul de care avem nevoie, într-o anumită limită din cifra de salarizare. Noi cunoaştem cel mai bine problemele de care ne lovim. Unde este autonomia de care vorbeşte guvernul, când pentru orice aviz, trebuie să cerem aprobare tot ministerului?”, a declarat Silviu Didilescu, managerul Spitalului Judeţean Deva.

30 de medici pensionari, menţinuţi în activitate
Spitalul din Hunedoara se confruntă cu deficitul de personal dintotdeauna, însă din decembrie 2008 şi până acum, ca urmare de măsurilor anticriză adoptate de guvernele Boc, s-au vacantat 85 de posturi. În ultima perioadă, doi medici cardiologi au plecat, unul în Spania, iar celălalt în Franţa, şi managerul spitalului spune că a fost nevoit să apeleze la o soluţie de compromis, pentru ca actul medical să nu aibă de suferit. „Am menţinut pensionarii în funcţie, că nu aveam cu cine lucra. Aproape 30 de medici pensionari sunt încă în activitate. Dacă şi aceştia pleacă acasă… sper ca ministerul să ţină totuşi cont de necesităţile reale ale spitalelor şi să nu ocolească judeţul Hunedoara, când se pune problema deblocării posturilor”, a declarat Barna Bende.

Repartizarea posturilor
Potrivit adresei de la Ministerul Sănătăţii, Spitalului Judeţean Deva i s-au aprobat 4 posturi de medici, celui din Hunedoara – 4; Spitalul de Urgenţă Petroşani – 5; Spitalul municipal Lupeni – 1; Spitalul municipal Vulcan – 3; Spitalul municipal Brad – 2; Spitalul orăşenesc Haţeg – 2; Spitalul municipal Orăştie – 1; Sanatoriul TBC Brad – 1; Sanatoriul TBC Geoagiu – 1; Serviciul judeţean de Ambulanţă – 4; Spitalul de Psihiatrie Zam – 1. Numărul de posturi de asistente şi infirmiere aprobate de minister vor fi anunţate până la sfârşitul acestei luni.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

2 zile ago

Funcționari din Primăria Petroșani, declarați nevinovați de cea mai înaltă instanță a României

Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…

3 zile ago