Deschidere oficială a anului universitar pentru studenţii deveni ai UMF Timişoara
Emoţii mari pentru „bobocii” care vor urma cursurile Facultăţii de Asistenţă Medicală Generală (AMG) de la Deva, o extensie a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Victor Babeş” din Timişoara.
„Acum decidem viitorul sistemului medical”
Ieri, în prezenţa conducerii de vârf a universităţii şi a reprezentanţilor autorităţilor publice judeţene, locale, a numeroase cadre didactice şi medicale, au luat parte la deschiderea oficială a anului universitar 2017-2018, care a avut loc la Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara.
În discursul adresat viitorilor studenţi, rectorul UMF din Timişoara, prof. univ. dr. Marius Raica, le-a cerut seriozitate maximă, precizând că unitatea ale cărei cursuri le vor urma nu este o „fabrică de diplome”. Fiecare student va fi evaluat şi apreciat conform regulamentelor universităţii, fără nici o excepţie. Altfel, proiectul de la Deva nu va fi unul viabil. Rectorul UMF din Timişoara a mai subliniat că momentul de ieri nu a fost doar o deschidere de an universitar, ci o construire a viitorului, un moment în care se decide felul în care va arăta sănătatea şi sistemul medical peste ani. Raica le-a mai spus studenţilor că se vor revedea la cursurile pe care va veni să le susţină la Deva, cerându-le să onoreze numele universităţii la care au devenit studenţi. Prorectorul UMF din Timişoara, prof. dr. Dorel Săndesc, originar din Orăştioara de Sus, a rememorat parcursul său profesional, strâns legat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva (SJU), unde a urmat stagiatura şi a reliefat beneficiile pe care le va avea proiectul universitar devean.
Concurenţă mare pentru programul de studii
Înfiinţarea acestei Facultăţi la Deva este o premieră, un proiect în care s-a investit multă încredere şi care se vrea a fi de lungă durată, a subliniat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, medicul Ioan Demeter. Totodată, programul de studii universitare de AMG este rodul unei bune colaborări între autorităţile judeţene, locale şi conducerea universităţii timişorene. În acelaşi registru, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Daniel Andronache, prezent la deschiderea anului universitar, a precizat că unitatea de învăţământ, cât şi SJU Deva, vor fi susţinute financiar în continuare de către administraţia judeţului. Totul pentru ca hunedorenii să aibă la dispoziţie asistenţă medicală performantă.
Deşi a fost primul an de înscrieri pentru programul de studii universitare de AMG de la Deva, concurenţa a fost una foarte mare. Pentru cele 75 de locuri oferite, s-au înscris 300 de candidaţi. Cursurile programului de studii universitare vor dura patru ani şi vor fi predate de profesori de la UMF din Timişoara, precum şi de cadre didactice asociate, medici de la SJU Deva.