Cristina Ghenea
Peste 2.400 de monede furate şi 140 de artefacte arheologice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional au fost descoperite ieri, în urma unor percheziţii efectuate în patru judeţe ale ţării, printre care şi Hunedoara. Cinci suspecţi au fost duşi la audieri.
Furate din situri arheologice
Poliţiştii de la Investigaţii Criminale au descins ieri în şase locaţii din judeţele Hunedoara, Argeş, Buzău şi Neamţ, pentru a da de urma unor persoane bănuite de trafic cu bunuri arheologice şi monede antice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional. În urma percheziţiilor, oamenii legii au descoperit şi ridicat peste 2.400 de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi 140 de artefacte arheologice. „Este vorba despre monede greceşti, ce datează din secolul V î.Hr., monede dacice din secolul II î.Hr., monede romane – din secolele II-V d.Hr. şi monede romano-bizantine şi medievale. Cât despre artefacte, în cazul acestora este vorba despre fibule romane, ceramică neolitică şi vârfuri de săgeţi getice din secolul V î.Hr.“, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Raluca Seucan, şefa Centrului de Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Aceasta a adăugat că bunurile au fost sustrase din situri arheologice.
Descoperiţi de la tranzacţii pe Internet
În urma descinderilor, două persoane din judeţul Neamţ şi alte trei din celelalte zone în care au fost efectuate percheziţii au fost duse la audieri. Acestea sunt cercetate pentru complicitate la furt prin tăinuire şi pentru nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri. Oamenii legii continuă cercetările, pentru a stabili cine a mai fost implicat în furtul şi traficarea artefactelor şi a monedelor antice. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, dosarul a fost întocmit în urma verificării unor tranzacţii efectuate de către suspecţi, pe Internet.
Descinderile organizate ieri au fost efectuate de poliţişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale, sub coordonarea I.G.P.R. – Direcţia de Investigaţii Criminale, activităţile fiind desfăşurate în cadrul unui dosar penal instrumentat de I.P.J. Hunedoara, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Ma intreb daca muzeul din Deva (MCDR) mai are ceva exponate autentice? In ultimii 20 de ani au disparut din muzeu cele mai importante exponate si se pare ca nimanui nu-i pasa. Mi-ar place sa vad o ancheta gazetareasca ampla pe tema asta(poate chiar ziaristii de la acest ziar sa se incumete)sa aflam si noi muritorii de rand ce se mai aude de bratarile dacice, miile de monede antice, sabia de la Boiu, coifuri si alte obiecte de mare valoare de care nu se mai stie nimic.
Multumesc!