Categories: Comunitate

Descoperă „zestrea” comunei Balşa

Nicolle Ebner

Recunoscută ca o mare producătoare de mere şi prune, producţii transformate în ţuică în mare parte, comuna Balşa are şi un mare potenţial turistic. Oportunitate pe care încearcă şi primarul Simion Meteşan (foto) să o exploateze, spre mai binele comunităţii din cele 14 sate componente ale comunei.

Atracţii turistice

„În comuna Balşa există puncte de atracţie, care ar putea aduce venituri substanţiale atât locuitorilor interesaţi, care doresc să investească în acest domeniu, cât şi administraţiei locale, care ar beneficia de pe urma turismului, prin contribuţiile noilor întreprinzători la bugetul local. Datorită organizării regionale, facilităţilor fiscale şi avantajelor oferite, la nivelul zonei există posibilităţi multiple de a se investi în turism”, se arată într-un studiu cuprins în strategia de dezvoltare locală. Printre atracţiile turistice se numără Cheile Madei-de un pitoresc aparte şi care din 1979 sunt rezervaţie naturală. Paralel, sunt Cheile Ardeului, ce adăpostesc urme arheologice de o însemnătate deosebită-ceramică preistorică aparţinând culturilor Wietenberg, Otomani, Coţofeni, precum şi o importantă fortificaţie dacică şi urmele uneia medievale. Apoi, peşterile şi bisericile-majoritatea monumente istorice. De remarcat, Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Almaşu Mic de Munte, un lăcaş de cult arhaic unic printre bisericile de lemn.

Destin „încondeiat” din birou

Cu o asemenea zestre, nu e de mirare că reprezentanţii ministerelor îi văd tare bogaţi pe sătenii din comuna Balşa, chiar dacă ei trăiesc doar din agricultură şi creşterea animalelor. „Suntem săraci, dar cei de la Bucureşti ne văd bogaţi. Nu avem industrie, nu avem decât oameni cu pensii din 1989, pentru că suntem o comună îmbătrânită. Majoritatea drumurilor din comună sunt pietruite, prin urmare, dezvoltarea infrastructurii de drumuri ar crea o punte de legătură modernă pentru dezvoltarea turismului în zonă. Am depus un proiect pentru asfaltarea a 15 km de drum, care traversează opt dintre satele comunei. Sper că proiectul va fi declarat eligibil şi nu vom avea de suferit din cauza „bogăţiei” pe care ne-au stabilit-o, pe genunchi, cei de la Bucureşti”, afirmă primarul Simion Meteşan.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago