Categories: ActualitateFlash

Descoperiri cu valoare istorică pe tronsonul de autostradă Deva-Lugoj

Oana Mihnea

Săpăturile arheologice care s-au efectuat pe lotul III al tronsonului de autostradă Deva-Lugoj au scos la iveală dovezi materiale ale existenţei unor aşezări din epoca bronzului. Mai exact, au fost identificate mai multe obiecte din ceramică şi brăţări din bronz, în apropierea a două localităţi din judeţul nostru.

Sit cu relicve din trei aşezări suprapuse
În urmă cu aproape două luni, o echipă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi una a Institutului de Arheologie din Bucureşti au început să facă săpături arheologice în zona satului Ulieş, din comuna Gurasada. Perimetrul de acţiune al arheologilor este stabilit lângă DN7, aproape de pasarela care trece peste calea ferată, unde va fi viitorul nod rutier. „În urma cercetărilor amănunţite de la faţa locului, s-a identificat un sit cu aşezare din epoca Neolitic, o aşezare din epoca Bronzului şi una din Evul Mediu timpuriu, care se suprapun. În teren, s-au descoperit locuinţe şi gropi menajere care conţin obiecte din ceramică, specifice fiecărei epoci şi cuptoare care sunt din Evul Mediu“, a declarat Andrei Măgureanu, arheolog în cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“ Bucureşti.
Mai mult decât atât, în zona localităţii Abucea, din comuna Dobra, echipele de arheologi au descoperit şi alte obiecte. „Este vorba despre brăţări din bronz, unele care s-au păstrat integral, altele doar fragmente. Acestea sunt comune pentru epoca respectivă, şi anume, sfârşitul epocii Bronzului şi începutul epocii Fierului. Din aproximări, în urma restaurării, ar trebui să rezulte în jur de 12-13 brăţări. Acestea reprezintă o dovadă a faptului că, în zona menţionată, a existat o aşezare mare, unde s-au prelucrat obiecte din bronz“, a adăugat arheologul Andrei Măgureanu.

Vor intra în patrimoniul muzeului devean
Posibilitatea devierii autostrăzii din cauza acestor obiecte decoperite nu există deoarece ele au putut fi luate din acel perimetru şi nu necesită o identificare în teren. În cazul în care se găsea un complex arheologic mai amplu sau un monument de o importanţă majoră, care să aibă o poveste, atunci putea intra în discuţie o deviere a autostrăzii.
În momentul de faţă, obiectele se află într-o etapă intermediară, de restaurare şi cu siguranţă vor face parte din patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Şantierul de lucru nu a fost închis încă, de aceea, este posibil să mai fie descoperite şi alte obiecte.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago