Deşeurile din mai multe localităţi nu au fost ridicate ieri dimineaţă
Situaţia gestionării deşeurilor în câteva localităţi din nordul judeţului a ajuns într-un nou impas. Ieri dimineaţă, în oraşele Călan şi Simeria şi în comuna Ilia, gunoaiele nu au fost ridicate de către operator, din cauză că nu a avut unde să le depoziteze, sau mai curând, nu şi-a dorit să rămână cu acele deşeuri pe cap.
Astfel că, ieri, autorităţile locale, împreună cu Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara erau în căutare de soluţii. Problema ivită este transferul gunoaielor de la platforma provizorie din Deva, deţinută de SC Salubritate SA, la deponeul ecologic de la Bârcea Mare şi despre cine va trebui să acopere cheltuielile ocazionate de acest transfer.
Fiecare plăteşte pentru gunoaiele proprii
Mai concret, platforma temporară de la Deva a fost înfiinţată după ce vechile gropi de gunoi au fost închise, iar deponeul ecologic de la Bârcea Mare, care ar trebui să le înlocuiască, nu a fost deschis, din cauza întârzierii licitaţiei pentru desemnarea operatorului. Groapa provizorie de la Deva a fost autorizată pentru 70.000 de tone, deşeuri care vor fi relocate şi depozitate la deponeul de la Bârcea Mare gratuit, conform deciziei CJ Hunedoara, cantitatea fiind atinsă zilele trecute. În continuare, CJ Hunedoara, cel care a coordonat construirea deponeului, a permis majorarea cantităţii de deşeuri care pot fi depozitate la Deva, implicit transferarea acestora la deponeu, doar în condiţiile achitării unei taxe de depozitare, prevăzute în caietul de sarcini a dării în administrare a unităţii de la Bârcea Mare. Taxă care trebuie suportată de primării şi despre care au fost informate de către reprezentanţii CJ Hunedoara cu mai mult timp în urmă, care au arătat că nu mai pot fi acceptate gratuităţi în acest caz. Dintre toate UAT-urile care depozitau deşeurile la platforma de la Deva, unele au acceptat condiţia CJ, iar altele nu. În cazul celor care nu au acceptat, SC Salubritate SA Deva nu a ridicat deşeurile, pentru a nu se afla în situaţia de a le transfera pe propria cheltuială la Bârcea Mare. Din spusele primarului oraşului Călan, Adrian Iovănesc, nu este vorba despre un refuz categoric de a aloca banii necesari relocării gunoaielor, ci despre legalitatea acordării acestor sume din bugetul local. Aceleaşi lucruri fiind spuse şi de către alţi edili ai oraşelor care depozitează deşeurile pe platforma de la Deva şi care au arătat că banii vor putea fi alocaţi după ce vor fi aprobaţi de consiliile locale, procedură care nu poate fi făcută de pe o zi pe alta.
Şi deşeurile au culoare politică?
Totuşi, primarul comunei Ilia, Marius Omotă, are altă opinie. Acesta susţine că problemele care au apărut zilele acestea cu colectarea deşeurilor sunt cauzate de CJ Hunedoara, care nu s-a implicat suficient de mult, pentru a pune în funcţiune deponeul de la Bârcea Mare. „Încercăm să luăm legătura cu cei de la Salubritate Deva pentru a rezolva problema. Din punctul meu de vedere, am ajuns în această situaţie din cauza CJ Hunedoara, care nu vrea să plătească nimic, lasă tot greul pe primării. Ar fi trebuit să discute şi să ajungă la un compromis cu primăriile. Cei de la CJ Hunedoara fac doar gargară şi politică, altceva nimic”, a afirmat Marius Omotă.
În replică, preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a arătat că criticile primarului din Ilia nu sunt temeinice şi că fiecare primărie trebuie să-şi asume cheltuielile ocazionate de gestionarea deşeurilor, conform legii. „Nu cred că Marius Omotă poate vorbi aşa ceva. El a făcut parte din echipa PNL care a manevrat judeţul Hunedoara timp de 12 ani. În ultimele luni, CJ Hunedoara a rezolvat cu platforma provizorie de la Petroşani şi o extindere a platformei de la Deva. Dar, mai există o problemă pe care unii primari nu o înţeleg. Conform legii, poluatorul plăteşte, în acest caz fiind vorba de Unităţile Administrativ Teritoriale. Îl invit pe primarul comunei Ilia la o discuţie pe această temă şi sunt sigur că după asta îşi va schimba părerea în legătură cu această problemă”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara.
De menţionat este faptul că ieri, autorităţile judeţene au cerut Prefecturii Hunedoara să se exprime cu privire la legalitatea alocării de către primării a sumelor de bani necesare mutării deşeurilor, la prima vedere răspunsul prefecturii fiind favorabil, după care instituţia a transmis că mai are nevoie de timp pentru a da un răspuns, conform celor spuse de reprezentanţii CJ Hunedoara.