Deşi contextul general este mai mult decât dificil: Parcul Industrial din Hunedoara şi-a atins scopul
În ciuda cârcotelilor şi a contextului financiar constrâns de o legislaţie ce prevedea ca şi parcurile industriale să achite aşa-zisa taxă pe stâlp, conducerea Parcului Industrial Hunedoara şi-a atins scopul propus pentru anul curent, şi anume, înregistrarea gradului maxim contractual de ocupare a parcelelor administrate. Din rândul concesionarilor, o pondere considerabilă o au chiar agenţii economici autohtoni.
Una caldă…
Parcul Industrial din municipiul Hunedoara are cca. 21 de hectare, dintre care peste patru hectare reprezintă suprafaţa de infrastructură comună (drum, trotuare, reţele de utilităţi, sediul administrativ etc.), iar circa 16 hectare au fost destinate concesionării. „Din cauza situaţiei economice actuale, SC Mirkos SRL a renunţat la concesiunea contractată în Parcul Industrial, iar parcela respectivă, însumând 3.070 de metri pătraţi, o vom scoate la licitaţie în august, existând deja solicitare în acest sens din partea unui alt agent economic. Totodată, SC Eurovenus SRL va renunţa la două parcele (peste 4.000 de metri pătraţi) în favoarea altui agent economic care şi-a depus scrisoarea de intenţie, iar procedura de licitaţie se va materializa tot în august. Se va mai licita, de asemenea, o parcelă de 3.300 metri pătraţi în zona estică a Parcului, pentru a servi sediului unei companii de transport internaţional de mărfuri, şi în acest caz, s-a depus scrisoare de intenţie. Mai trebuie spus că la finalul lui august, în locul celor de la Tigem, societate ce a intrat în faliment, va veni un hunedorean a cărui afacere se bazează pe mentenanţa utilajelor hidraulice. Astfel, gradul de ocupare contractual va deveni maxim, începând cu luna viitoare”, a afirmat Valeriu Bejinariu (foto), directorul general al SC Parc Industrial SRL Hunedoara. Potrivit acestuia, o altă noutate este legată de faptul că SC Termotim Hunedoara a derulat investiţia asumată, urmând să facă acelaşi lucru şi SC Bivaria. De asemenea, parcarea interioară în suprafaţă de cca 1.000 de metri pătraţi, ce va găzdui câteva zeci de locuri, este pe cale să se finalizeze, investiţia realizându-se din bugetul propriu. Directorul a mai ţinut să precizeze că din punct de vedere al implementării în timp a afacerilor asumate prin procedura de licitaţie, agenţii economici sunt cei care deţin totala responsabilitate a perioadei când se derulează şi se finalizează investiţia. Societatea administrator poate doar să gândească şi să aplice politici care să crească gradul de atractivitate a platformei industriale, asta, coroborat cu zbaterea permanentă pentru a identifica resursele financiare aferente dezvoltării regimul investiţional, asigurând utilităţile necesare unei activităţi economice şi ulterior, îndrumând şi sfătuind derularea procesului investiţional atunci când sau dacă agentul economic solicită acest lucru.
… alta rece
Pe de altă parte, există şi inconveniente cu care PIH se confruntă, cu precădere de ordin financiar. „Am traversat o perioadă foarte grea. Începând cu 2012, finanţarea societăţii a devenit una exclusivă din fonduri proprii, atât privitor la funcţionarea de zi cu zi, cât şi la asigurarea finanţării viitoarelor investiţii. Promovarea unui pachet propriu de facilităţi financiare a fost ţelul nostru. Aşa cum este cazul taxei de administrare ce a fost înjumătăţită din 2012, de la venirea actualei conducerii, pentru o perioadă de 24 de luni de la data demarării contractului, cu oricare nou venit agent economic, iar chiria aferentă spaţiilor de tip birou din sediul administrativ al SC Parc Industrial Hunedoara este de minimum 1.50 euro/mp în loc de 4.50 euro/mp. Dar, după ce Guvernul a introdus vestita taxă pe stâlp şi în parcurile industriale, a trebuit să achităm suma de 80.000 lei pentru taxa aferentă anului 2014 şi 28.000 lei aferent primului semestru din 2015. Urmează ca până la sfârşitul lunii septembrie a.c. să mai scoatem din buzunar încă cca. 28.000 de lei pentru tarifarea semestrului al doilea, şi asta în condiţiile în care SC Parc Industrial Hunedoara nu are finanţare alternativă surselor proprii. Suntem o societate care se autofinanţează, iar în acest mod, mulţi bani care ar fi trebuit să se regăsească în investiţii se duc la bugetul statului. Potrivit noului cod fiscal, taxa pe stâlp ar urma să fie eliminată începând cu 1.01.2016, deci ne rămâne speranţa că din 2016 vom sta mai bine la capitolul financiar“, a arătat Valeriu Bejinariu. Acesta a mai susţinut că în 2014, PIH a înregistrat aproximativ 250.000 de lei profit, perioada 2012-2015 fiind de departe cea mai bună pe care o traversează de la înfiinţare. Deşi, începând cu 2014, se impunea majorarea taxei de administrare în parcurile industriale ca urmare a creşterii fiscalităţii şi supraimpozitării activităţii acestora, conducerea Parcului Industrial Hunedoara a decis că e mai bine să strângă propria curea, decât să constrângă agenţii economici. Acesta este si motivul pentru care activitatea societăţii, în momentul de faţă este asigurată doar de patru persoane, cu toate că organigrama ar permite o structură mai mare.
De ce Parcul Industrial Hunedoara?
Pentru că:
– acordă stimulente semnificative, cum ar fi scutiri la taxe şi impozite locale pe clădiri şi terenuri, în interiorul parcului; terenurile dispun de Acord de mediu, studii geo şi topo care pot fi puse la dispoziţia investitorilor, în mod gratuit;
– oferă următoarele preţuri:
Taxa concesiune (redevenţă): minimum 0,10 euro/mp/an,
Taxa administrare: 0,09 euro/mp/lună, exclusiv TVA.
– acordă următoarele facilităţi: primele trei luni, concesionarul este scutit de la plata taxei de administrare, urmând ca diferenţa de până la 24 de luni, respectiv următoarele 21 de luni, concesionarul să achite 0,06 euro/mp/lună, fără TVA din această taxă. Din luna 25 şi până la 49 de ani se va achita o taxă de 0,09 euro/mp/lună, fără TVA.
– după îndeplinirea, timp de doi ani, a obligaţiilor contractuale, investitorii au posibilitatea de a achiziţiona parcelele care fac obiectul concesiunii, la un preţ stabilit în urma procedurii de evaluare.
– concesionarii dispun de toate utilităţile: energie electrică, gaz, apă potabilă şi canalizare, căi de acces, telefonie.
– închiriere spaţii în Sediul Administrativ începând cu preţul de 1,50 euro/mp/lună, fără TVA.
Contact: Telefon: 0354-416.554, Fax: 0354-416.555, E-mail: [email protected]