Actualitate

Deşi funcţionează de patru ani şi aduce bani comunităţii: Microhidrocentrala de pe Taia va fi oprită!

Natalia Bumbac

Primăria oraşului Petrila a primit notificare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara, de oprire a activităţii microhidrocentralei (MHC) de pe Pârâul Taia. Asta, după ce organizaţia non-guvernamentală Bankwatch România a obţinut în instanţă, prin decizie definitivă, anularea actelor de mediu emise pentru unitatea producătoare de energie. Totuşi, primarul oraşului Petrila speră că nu se va ajunge la demolarea microhidrocentralei, lucru care va fi cunoscut abia după ce instanţa va publica motivarea hotărârii prin care a desfiinţat actele mai sus menţionate.

Bani în minus la buget
Edilul şef al oraşului Petrila, Vasile Jurca, susţine că prin demolarea construcţiei de pe Pârâul Taia, nimeni nu ar avea de câştigat, nici măcar mediul înconjurător. Mai mult de atât, desfiinţarea microhidrocentralei ar duce la un minus de câteva zeci de mii de lei pe an la bugetul local al oraşului. „Primeam la bugetul local şase la sută din valoarea investiţiei şi şase la sută din profitul realizat, în fiecare lună. Se ajungea la sume cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pe lună. Cea mai mare sumă pe care am încasat-o a fost de 8.000 de lei pe lună. Din câte ştiu eu, instanţa nu a dispus demolarea microhidrocentralei. Este o investiţie care a costat 6.000.000 de euro. Nu-i adevărat că au secat izvoarele care au fost captate. În aval de microhidrocentrală, există o staţie de tratare a apei, care a avut tot timpul debitul necesar. Voi trimite înştiinţarea către administratorul microhidrocentralei pentru oprirea activităţii“, a declarat primarul oraşului Petrila.

Neregulile sesizate de ONG-işti
Reamintim că în data de 28 iunie, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă în procesul în care Bankwatch România a cerut anularea actelor de mediu emise pentru construirea şi funcţionarea microhidrocentralei de pe Pârâul Taia, afluent al Jiului de Est. Instanţa a dat câştig de cauză ONG-ului, dispunând anularea actelor menţionate. Cei de la Bankwatch au avut câştig de cauză încă din prima instanţă, la Tribunalul Hunedoara. ONG-iştii au susţinut că proiectul este dăunător pârâului şi afectează grav perimetrul sitului Natura 2000 Grădiştea-Muncelului Cioclovina, care cuprinde şi Rezervaţia Cheile Tăii. Acţiunea prin care au cerut anularea unor acte administrative emise de APM Hunedoara pentru proiectul construit de SC Hidro Clear SRL pe Râul Taia a fost depusă la Tribunalul Hunedoara în 2016. Conform motivării hotărârii date de tribunal, în susţinerea cererii, ecologiştii au mai arătat că MHC funcţionează din 2014 şi consumă peste trei sferturi din debitul râului. Deşi, potrivit legislaţiei în vigoare, este permisă o captare limitată la 60-70 la sută din potenţialul hidroenergetic al cursului de apă. În plus, stăvilarele construite pe cursul apei afectează fauna piscicolă, fapt care ar putea duce la dispariţia acesteia. În replică, APM Hunedoara a explicat că MHC nu se supune evaluării impactului asupra mediului, întrucât nu este afectat Parcul Natural Grădiştea-Muncelului Cioclovina şi nici Rezervaţia Naturală Cheile Taia. Asta, pentru că, proiectul este amplasat la 70 de metri faţă de limitele ariilor protejate.
Proiectul de construire a MHC pe Pârâul Taia a fost demarat în 2009. Între timp, în 2011, printr-o decizie a Guvernului, perimetrul ariei protejate Natura 2000 Grădiştea-Muncelului Cioclovina a fost reconfigurat şi extins, ajungând până la o distanţă de 70 de metri de proiect. Nu este singura construcţie hidroenergetică de la noi din judeţ contestată de ONG-urile de mediu. Spre exemplu, s-a cerut anularea actelor emise de autorităţile de mediu pentru complexul de hidrocentrale construite în Defileul Jiului, de către Hidroelectrica. Şi acest demers a fost câştigat în instanţă de ecologişti.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Bine scris, aduce bani, nu lei. 13 bani pe luna! Am ajuns sa ne mutilam tara pentru cativa bani. Am avut o tara saraca, dar frumoasa. Avem acum o tara saraca si urata.

  • Nu va este rusine, in secolul 21, sa puneti banii mai presus decat splendoarea naturii?? Sa scrieti tendentios, ca si cum distrugerea unei vai superbe ar fi un compromis acceptabil?

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago