Politica si administratie

Deşi le cresc lefurile, medicii hunedoreni vor mai mulţi bani

04 consultatie-medici-familieNatalia Bumbac

Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă prin care angajaţii din sistemul public de sănătate vor beneficia de o majorare cu 25 la sută a salariului brut începând cu 1 octombrie. Totodată, prin actul normativ se majorează cu acelaşi procent, respectiv 25 la sută, cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă, al sporului de ture, de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Toţi angajaţii beneficiază de măriri
„De aceste creşteri salariale va beneficia personalul din unităţile sanitare publice cu şi fără paturi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncţionale, unităţile specializate de urgenţă şi transport sanitar publice, inclusiv unităţile sanitare aflate în subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, personalul spitalelor din penitenciare, din reţeaua de medicină şcolară, asistenţă medicală comunitară, precum şi alte unităţi sanitare şi medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. De asemenea, de aceste majorări salariale beneficiază şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii”, se arată în comunicatul Guvernului.

Împotriva legalizării „atenţiilor”
Despre decizia Guvernului de a majora veniturile angajaţilor din sănătate, preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara spune că este o măsură binevenită, dar că banii oricum nu sunt suficienţi. „Situaţia în ceea ce priveşte salariile este insuportabilă. Din câte cunosc, medicii au cerut dublarea salariilor. În prezent, veniturile medicilor se încadrează între 1.200 de lei şi 3.500 de lei, în funcţie de numărul de gărzi sau alte sporuri”, a afirmat Mircea Artean, preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara. Întrebat dacă este de acord cu legalizarea „atenţiilor” primite de medici din partea pacienţilor, acesta a afirmat că nu. O opinie similară despre ordonanţa Guvernului are şi Lucia Vintilă, preşedintele sindicatului Judeţean „Sanitas” Hunedoara, care a afirmat că este de acord cu majorarea, doar că până la ora actuală nu se cunosc sursele de finanţare. „Urmează să vedem cum vor fi aplicate aceste majorări şi care bază de calcul se aplică. Veniturile asistenţilor medicali, categoria profesională pe care o reprezint, se încadrează în momentul de faţă între 1.050 de lei şi 1.700 de lei”, a declarat Lucia Vintilă. Despre legalizarea „şpăgilor” în spitale, reprezentanta sindicaliştilor a afirmat că nu este un subiect care să-i preocupe pe asistenţii medicali, deoarece aceştia nu au primit şi nici nu primesc astfel de lucruri de la pacienţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura