Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Editura RAO din Bucureşti, a organizat ieri, în incinta Deva Mall, lansarea cărţii „Despre cultura de ieri şi românii de azi. Convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu”, volum realizat de istoricul Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Naţional Peleş. Prefaţa este semnată de acad. Virgil Cândea, iar postfaţa îi aparţine istoricului Alex Mihai Stoenescu. Manifestarea a avut loc în prezenţa autorului şi a actorului principal al cărţii, iar la finalul acţiunii a urmat o sesiune de autografe.
Volumul cuprinde o serie de convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu (foto în centru), care au avut loc pe parcursul anului 2015 la Academia Română, constituind o adevărată biografie sub forma interviului liber. Cartea este, în cuvintele autorului, o mărturie despre istoria, cultura şi civilizaţia românilor, venită din partea unuia dintre cei mai subtili şi rafinaţi istorici ai ultimei jumătăţi de veac. Cele 300 de pagini sunt structurate cronologic şi orientate tematic, tratând aspecte subsumate unei anumite perioade din viaţa şi activitatea acad. Răzvan Theodorescu, de la evocarea nostalgică şi emoţionantă a copilăriei, la anii formării şi afirmării profesionale, marcaţi de ingerinţele politicului comunist represiv, de la cariera politică „contestată violent sau admirată discret“, la prodigioasa activitate academică.
„Viaţa politică de după 1989, în care academicianul a jucat un rol important, fiind deseori contestat puternic, dar admirat în aceeaşi măsură, este adusă în atenţie cu o deosebită obiectivitate şi luciditate. Între coperţile cărţii se găseşte viaţa unui om care n-a abdicat niciodată de la principiile sale, nu a renunţat niciodată să fie un autentic intelectual de stânga, un om care a suferit rigorile unui regim oprimant, care s-a dedicat cercetării istoriei, studierii artei vechi româneşti, care a introdus concepte noi în istoriografie, un om al cărui glas s-a ridicat cu curaj şi responsabilitate – aşa cum prea puţini au făcut-o – în apărarea monumentelor istorice ameninţate de demolări, un savant a cărui operă l-a aşezat printre cele mai ilustre personalităţi ale civilizaţiei româneşti“, a precizat Sebastian Bara (foto în stânga), managerul Bibliotecii.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…