La Deva, primii paşi i-am făcut în 2012.
––––––––––––––––
Un oraş „smart“ este un oraş ce foloseşte tehnologia modernă pentru a fluidiza traficul, a îmbunătăţi transportul public, a reduce poluarea şi consumul de energie. „Oraşele inteligente” implementează cele mai noi tehnologii pentru a le pune în slujba cetăţenilor, a relaţiei acestora cu autoritatea, pentru a îmbunătăţi condiţiile de locuire, sistemul de educaţie şi cel medical.
Strategia în 10 paşi
În anul 2012 am purtat zeci de discuţii cu specialiştii pentru a pune municipiul Deva pe direcţia corectă şi a-l transforma în primul Smart City din România. Era limpede că, în vremurile ce vor veni, nostalgia fabricilor şi uzinelor de altădată nu ţine de foame şi că nu ne mai permitem să plângem după epoci apuse fără să facem ceva. Şi astfel am identificat 10 paşi:
1. Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice;
2. Soluţie de transport public inteligent pentru un trafic fluid: mijloace de transport public ce includ accesul Wi-Fi la Internet securizat pentru călători, accesul în timp real al companiei de transport public la informaţii despre poziţionarea, viteza şi direcţia de deplasare a mijlocului de transport;
3. Soluţie de comunicare directă a municipalităţii cu cetăţenii, prin hotspoturile Wi-Fi şi prin aplicaţia e-Deva;
4. Monitorizarea şi optimizarea traficului pietonal, raportat la mijloacele de transport public;
5. Măsurarea calităţii aerului, ce oferă informaţii asupra nivelului de poluare din oraş şi zonele limitrofe – pentru prevenire şi eventuale măsuri de limitare a noxelor;
6. Soluţii de promovare turistică şi interacţiune cu cetăţenii: console digitale (beacon-uri) instalate în muzee, universitate, cetate, restaurante, statui, catedrale, ce vor transmite informaţii despre acestea direct pe telefonul mobil al vizitatorilor;
7. Management digital al iluminatului public prin instalarea dispozitivelor de control de la distanţă asupra programului de funcţionare şi intensităţii luminii;
8. Securizarea accesului la Internet pentru toate componentele de smart city şi monitorizarea permanentă a sistemului;
9. Soluţia Civic Alert, prin care cetăţenii raportează către Primărie problemele oraşului, stadiul de rezolvare al petiţiilor sau sesizărilor putând fi urmărit în timp real pe website-ul Primăriei;
10. Soluţia de clasă digitală ce conţine tablete, conţinut didactic digital, catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat şi cu trafic web filtrat.
Ce urmează?
Potrivit studiului realizat de Roland Berger, cele mai „smart” oraşe în anul 2017 sunt: Viena – locul I, Chicago (locul II) şi Singapore (locul III). Londra este pe locul IV. Poate comparaţia municipiului Deva cu oraşele de mai sus este exagerată şi forţată, dar acestea sunt modele de urmat. Desigur, pe baza unui plan pe termen mediu şi lung, însă cu un câştig clar şi imediat pentru toţi cetăţenii. În mandatul meu am făcut primii paşi: investiţii în semaforizarea inteligentă, iluminat inteligent pe mai multe zone modernizate (Piaţa Aras, Piaţa Ardealul, Cartierul Dacia, B-dul Iuliu Maniu, B-dul Decebal), internet gratuit în zonele modernizate, dar şi în alte zone importante ale oraşului. Am conturat câteva trasee cu piste de biciclete şi urmau altele după 2016. Proiectul legat de semaforizare a fost doar finalizat de mine – toate celelalte enumerate mai sus au fost demarate şi realizate în mandatul meu. Finalizarea tuturor investiţiilor, parte dintr-o strategie completă şi integrată, sper să se realizeze indiferent cine va fi primar al Devei.
Alege inteligent
Un oraş este inteligent atunci când investiţiile în capitalul uman şi social, infrastructura tradiţională şi noile tehnologii alimentează o creştere economică durabilă şi un nivel ridicat al calităţii vieţii, plus o foarte înţeleaptă gestionare a resurselor naturale.
Reindustrializarea Devei şi reconstrucţia sa economică se mai poate face doar cu tehnologie de ultimă oră, doar prin digitalizare. Haideţi să vorbim mai puţin despre viitorul copiilor noştri şi să facem mai mult pentru prezentul lor. Surse de finanţare din fonduri europene şi de la Guvernul României există. Este nevoie doar de experienţa şi maturitatea unui primar serios, care să fie puse în slujba cetăţenilor. Pentru a avea un oraş inteligent, trebuie să alegem înţelept.
Până duminică, 5 noiembrie, când vom vota pentru primar, avem un pic de timp să ne gândim.
Ing. Petru Mărginean
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Deva e "inteligenta"....pacat ca fost condus de unul ca tine, adica un pr...., pacat ca te-au suportat devenii atat si vrei iar primar. O să-ți arata devenii ce înseamnă "Deva oras inteligent" pe 5 noiembrie.
Mie imi place cat de “smart” ai rezolvat traficul in Deva dupa ce ai introdus semaforizarea inteligenta.
Din 2012 se tot regleaza...
Dupa ce a optimizat traficul auto cu semaforizarea inteligenta (aia la care injura toti soferii zilnic) acum s-a gandit sa monitorizeze si optimizeze traficul pietonal.
Cum vei face asta gealatule?
O sa pui semafoare si pe trotuare?
Din 10 propuneri 6 au internet sau wi-fi, iar unele sunt deja implementate.
Asta-i planul tau maret?
Inginer? Ce naiba cauti la Smurd?
Parca proiectul cu semnaforizarea a fost unul mostenit de la predecesorii sai. L-a pus in aplicare asa cum a fost aprobat de catre agentia finantatoare. Fiind pe fonduri europene, mare lucru nu mai poti schimba dupa ce este contractul semnat. Asta denota cat de superficiali suntem toti si luam de buna tot ce se scrie. Iar cu Wi-fi, proiectul l-a inceput in precedentul mandat...de pe la inceputul lui 2016 era internet gratuit in mai multe locuri publice din Deva... nu e rau ca vrea sa-si continue proiectele!
ioana hategan,raspunsul tau e tipic unui devean inteligent provenit din comunism,angajat la stat ,care intoarce si celalalt obraz ptr o marire de salariu sau ca sa nu-si piarda postul caldut.Sa pretinzi si sa sustii ca e firesc sa continui o situatie defecta ,ca nu poti interveni de parca ar trebui sa opresti pamantul din mers ,este una dintre explicatiile prabusirii Romaniei in abisul falimentului .Cealalta explicatie este de fapt derivata din prima-un popor care priveste fara reactie catre acest gen de hoti,incompetenti ,parveniti.Deva este un oras inteligent.Cu iq ul 3.Altfel n-ar putea intretine capuse otravitoare ca munteanu,molot,margineanu si multi multi multi altii -toti ceilalti-carora nu le cunosc numele.Spor la smarturi.
Primul pas spre un oras inteligent - care nu e "o moda " sau un "moft occidental", ci o necesitate daca nu un pas evolutiv pur si simplu - ar fi acela de a fi propusi si alesi conducatori inteligenti. Oameni normali, nici prosti, nici hoti. Vedetele identificate, umflate si rasmediatizate de vectori de imagine interesati, nu vor duce nici o data decat la esuari lamentabile. Vremea comunismului a trecut, vremea extremismului a cam trecut. Dar evolutia smart nu vine usor si nu vine singura. Evolutia smart a reprezentantilor alesi din randurile societatii , nu poate fi sesizata doar daca societatea evolueaza "smart". Pana atunci ........ "succesuri", intregii societati romanesti
INcredibil, câta manipulare și prostie încearcă sa ni se transmită!!!
D-nu-l Fost Primar a ieșit și el din țara odată pe o strada din Viena și nu a văzut Vitrine de răcoritoare sau Înghețată.
A tras concluzii ca Deva este Viena și a încercat sa impunâ acest lucru și la noi fără sa se gândească la viitorul acestor mici comercianți care au fost nevoiți sa concedieze din angajați sau in câteva luni sa închidă bussinesul din lipsa de profit( plătitori de taxe la primărie ).
Deva încearcă sa devină Smart City :
-semafoarele Smart încearcă sa ne fluidizeze traficul in fiecare zii și doar cei care circula puțin sau nu cunosc bine situația spun ca acest lucru se face bine( intr-un an am reușit doar odată sa prind semafoarele pe verde de la Parc pana la Hotel Deva)
Nu sunt nostalgic al vremurilor trecute! Cred ca este o jignire la adresa celor care nu sunt de acord cu planurile lor.
PCT-ul 7 privind iluminatul: ma plimbam cu bicicleta seara la ora 21 și nu era aprins niciun bec de la LukOil Bălcescu pana la Gara, am dat intr-o groapa și am făcut pana.
Va doresc,, Suppcess''!!!
Proiectul cu semafoarele a fost mostenirea lui Mircica , iar domnul Margineanu a trebuit sa duca la bun sfarsit proiectul , probabil oamenii ar vrea sa circule cu 100 la ora prin oras.Deva are nevoie de un primar smart si de cetateni smart pentru a nu mai fi prostiti cu giratoriu de 00.000 de euro complet inutil .bafta dl Margineanu
Domnu' inginer,
Nici până acum, în prag de alegeri nu ai înțeles nimic. Tocmai fabricile şi uzinele ţin de foame! Și chiar mai mult, ar putea genera resurse pentru astfel de proiecte. E simplu să faci proiecte, în bună parte inutile și inoportune, îndatorând comunitatea pe zeci de ani de acum înainte, nu? Orașul inteligent nu poate fi edificat decât de oameni inteligenți!
„Soluţie de transport public inteligent pentru un trafic fluid” - Ha, ha! Iaca e 2017 si prin oras inca circula microbuzele alea hodorogite, ruginite si mizerabile in care copiii stau cocotati pe bordul masinii, din cauza aglomeratiei! Si ei viseaza „solutii smart”!