Corfu este una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei, fiind căminul unor nume istorice ca zeul Ahile, Împărăteasa Sissi, dar şi a unor filme celebre precum “Laguna albastră” sau “For your eyes only”, din franciza James Bond.
Plantaţiile de măslini, lămâi sau chiparoşi, lanţurile muntoase şi apele cristaline alcătuiesc un peisaj mirific, impresionant. Capitala insulei, numită Corfu sau Kerkira, oraş medieval, este şi principalul port şi cel mai mare oraş din Insulele Ionice, având aproximativ 30.000 de locuitori. Cele mai căutate staţiuni din Corfu sunt: Agios Gordios (cea mai căutată şi aglomerată staţiune), Kassiopi (atmosferă relaxată), Barbati (staţiune liniştită, perfectă pentru familii), Messonghi, Gouvia (staţiune cu multe baruri, cluburi), Sidari, Roda, Kavos (ideală pentru tinerii care vor să petreacă).
Cum se ajunge în Corfu
Pentru a va bucura cât mai repede de vacanţa de vară din Corfu, cea mai rapidă modalitate de a călători este avionul. Cursele charter pleacă săptămânal, în timpul sezonului estival, şi din Timişoara, Sibiu sau Cluj. Se mai poate merge în insulă cu autocarul, dar călătoria este lungă şi obositoare, ea durând aproape 30 de ore, cu popasuri pentru gustări. Cu maşina personală, călătoria este mai comodă. Distanţa din Deva, de exemplu, până în Insula Corfu, este de 1.218 kilometri, Deva, Haţeg, Caransebeş, Oraviţa, Serbia (Bela Krkvo, Smederevo, Nis), Macedonia (Kumanovo, Gevgelija), Grecia (Thessaloniki, Kozani, Poramithia, Igoumenitsa şi de acolo pe insula Corfu, cu feribotul).
Când să vizitezi insula
Insula Corfu are o climă mediteraneană, cu ierni blânde şi veri călduroase. În timpul verii, temperatura depăşeşte adeseori 35 grade Celsius, crema cu factor mare de protecţie fiind nelipsită din geanta de voiaj. Sezonul estival începe în aprilie şi durează pănă spre sfârşitul lunii septembrie, când apa este încă bună pentru a înota. Cei mai mulţi turişti sosesc în Insula Corfu între lunile iunie – august, când temperaturile depăşesc 30 grade. În timpul verii, există şanse slabe să plouă sau ca norii să se adune pe cerul albastru. Toamna este o altă perioadă potrivită pentru a vizita insula Corfu. Temperaturile ajung pe la 25 – 28 grade, turiştii se răresc, iar preţurile scad simţitor. În lunile răcoroase (ianuarie, februarie, martie) temperaturile nu depăşesc 15 grade Celsius.
Unde ne cazăm, unde şi ce mâncăm
În oraşul Corfu, cât şi în celelalte staţiuni din insulă, există numeroase hoteluri şi alte posibilităţi de cazare, de la cele de cinci stele, până la cele pentru cei cu bugete reduse. Este bine să căutaţi pe site-urile de profil locaţia de cazare pe care o consideraţi potrivită pentru dumneavoastră, atât din punct de vedere al condiţiilor oferite, cât şi al preţului.
De asemenea, în Corfu există numeroase restaurante ce oferă turiştilor şi localnicilor diverse preparate: de la souvlaki (fast food), la taverne unde se serveşte doar peşte şi fructe de mare, psistarie (restaurante cu preparate la grătar), restaurante cu mâncare tradiţională până la pizzerii. De obicei, terasele cu vedere spre mare au preţuri foarte mari, aşa că nu ar strica să verificaţi meniul afişat la intrarea în restaurant.
Odată aşezaţi la masă, puteţi să vă delectaţi cu preparatele greceşti. Începeţi cu delicioasele aperitive: salata horiatiki (roşii, castraveţi, măsline şi brânză feta), tarama (icre de peşte), melitzanosalata (salata de vinete), sadziki (sos făcut din iaurt, castraveţi şi usturoi), saganaki (brânză prăjită), capari (salată de capere), spanakopita (placintă cu spanac), tiropita (plăcinta cu brânză), kreatopita (plăcintă cu carne).
Grecia este cunoscută pentru minunata sa brânză. Aici veţi găsi numeroase sortimente, însă cea mai populară rămâne brânza feta. Foarte populară este gyro, şaorma grecească. Sovlaki (frigărui greceşti) este un alt preparat care se găseşte în toate staţiunile din Corfu. Peştele şi fructele de mare ocupă, se înţelege, un loc privilegiat în bucătăria grecească.
Ouzo este băutura tradiţională grecească şi merge cel mai bine cu fructele de mare, în compania familiei sau a prietenilor apropiaţi. Ouzo este un lichior de culoare albă, cu aromă de migdale. Metaxa este o altă băutură la fel de populară ca şi ouzo, supranumită „elixirul vieţii“, „nectarul zeilor“ sau „tăria binecuvântată“. Grecii au câteva sortimente de bere foarte bune, iar vinul grecesc este recunoscut la nivel mondial pentru aroma sa deosebită.
Atracţii turistice în Insula Corfu
Turiştii vin în Corfu fascinaţi de pozele cu apa turcoaz şi plajele superbe. Odată ajunşi aici, veţi constata că totul este exact cum va imaginaţi: apa este curată, limpede, iar plajele sunt cu nisip sau pietricele. Multe plaje din Corfu au primit distincţia Blue Flag, acordată doar plajelor foarte curate şi bine îngrijite.
Pe insula Corfu se află şi unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din sud-estul Europei, Aqualand, unde toboganele, piscinele şi barurile atrag anual mii de turişti. Pentru cei tineri, dornici de distracţii nocturne, în sudul Insulei Corfu, a fost creată o staţiune în care cluburile şi discotecile în aer liber au un design inovator, după cele mai pretenţioase standarde.
Una dintre cele mai apreciate atracţii turistice din Corfu este mănăstirea Moni Theotokou. Lăcaşul se află pe coasta de vest a Insulei Corfu, în staţiunea Paleokastritsa. Centrul vechi din oraşul Corfu este încântător şi oferă turiştilor ocazia de a admira câteva atracţii istorice. Citadela Veneţiană este unul din punctele forte ale Centrului Vechi, de aici putându-se admira Golful Garitsa.
Fortul Vechi este una dintre figurile emblematice ale Insulei Corfu. Cunoscut şi sub numele de Palaio Frourio, interioarele fortăreţei se află într-o stare foarte bună şi sunt folosite la evenimente şi concerte. Neo Frourio este cunoscută sub numele de Noua Fortăreaţă sau Noua Citadelă şi se află în partea de nord a oraşului Corfu. Cu ziduri enorme ce înconjoară monumentul, Neo Frourio domină malul mării, oferind privelişti minunate.
Palaia Anaktora se află în staţiunea Kato Plateia şi reprezintă un complex de clădiri şi palate istorice, înconjurate de fortificaţii veneţiene şi turnuleţe. Folosită în trecut de guvernatorii britanici şi regele Greciei, Palaia Anaktora adăposteşte astăzi expoziţii de artă, cea mai renumită fiind Muzeul de Artă Chineză.
Palatul Achilleion a fost reşedinţa de vară a împărătesei austriece Sissy. Superb decorat, palatul este impresionant atât pe dinafară, cât şi pe interior. Statuile mitologice din grădină sunt impecabil realizate, iar priveliştea de pe terasa de marmură îţi taie răsuflarea.
Catedrala Agios Spyridon este cea mai frumoasă şi importantă biserică de pe Insula Corfu. Construită în urmă cu 400 ani, lăcaşul este dedicat Sf. Spiridon. Turnul catedralei este vizibil din orice punct al staţiunii Kantounia şi este folosit adesea ca punct de întâlnire.
Palatul Sf. Mihai şi Sf. George se află în capitala insulei şi este o frumoasă clădire, în stilul neo-clasic, cu faţada de inspiraţie malteză. Folosită ca reşedinţă de vară de monarhii greci, în prezent, Palatul Sf. Mihai şi Sf. George adăposteşte Muzeul de Artă Asiatică şi Galeria de Artă Municipală.
Insula Corfu are o viaţă de noapte frumoasă, care te întărâtă să îţi petreci serile dansând şi simţindu-te bine. Unii turişti preferă să îşi petreacă seara la o terasă sau un restaurant elegant, după care se îndreaptă spre cafenelele din zonele Liston sau Esplanade, din oraşul Corfu.
Transportul în insulă
Aeroportul Internaţional Corfu se afla la 3 km de oraşul Corfu. Multe agenţii de turism asigură turiştilor transferul de la aeroport la hotel. Insula Corfu are un sistem de transport public bine pus la punct. Autobuzele albastru închis fac legătura între oraşul Corfu, suburbii şi destinaţiile din apropiere. KTEL sunt autobuze semi-private, în nuanţe de verde şi crem, care asigură transportul spre insulele Paleokastritsa, Glifada, Sidari. Cea mai rapidă şi confortabilă cale de a explora insula este cu ATV, maşină închiriată sau scuter. Preţurile se pot negocia, în funcţie de numărul de zile. Taxiurile sunt răspândite prin toate staţiunile din Corfu, însă unii şoferi nu pun aparatul de taxat sau au tarife mai mari.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…