Deva, punct de escalã pe harta traficului de migranţi
Sorina Popa
Dan Terteci
Traficul de fiinţe umane rămâne, din păcate, una dintre cele mai profitabile infracţiuni, după cele de trafic de arme şi de droguri, după cum reiese din datele oferite de Poliţie.
2,5 milioane de victime pe an
Conform statisticilor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), în fiecare an, numărul victimelor traficului de fiinţe umane se ridică la aproximativ 2,5 milioane. Majoritatea persoanelor traficate sunt femei şi copii, iar aproximativ 500.000 dintre acestea provin din Europa şi sunt exploatate în diverse scopuri, inclusiv prin punerea la muncă forţată, în activităţi casnice, în agricultură sau în construcţii, la cerşit şi furat. În cazul migranţilor, al căror trafic este situat ca profit după cel de persoane, OIM indică aproximativ 1,2 milioane de oameni traficaţi anual, majoritatea adulţi, aproximativ 250 de mii provenind din Asia Centrală şi Africa.
Arestaţi la Deva
În Hunedoara, susţin ofiţerii de la Crimă Organizată, cel mai des se întâlneşte traficul de migranţi, în spaţiul Schengen, pentru a munci în străinătate la negru. Astfel, membrii unei reţele care ajuta turci şi sirieni să ajungă în vestul Europei au fost prinşi la Deva în urmă cu câteva luni. Cinci bărbaţi, din care doi cetăţeni turci, au fost arestaţi pentru trafic sau complicitate la trafic de migranţi, fiind suspectaţi că în ultimii doi ani au făcut parte dintr-o reţea care, pentru sume de câteva mii de euro, ajuta turci şi sirieni să ajungă ilegal în ţări europene, prin România. Şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia (BCCOA), comisarul şef Traian Berbeceanu, a declarat atunci, că din grupul infracţional organizat fac parte cetăţeni români, bulgari, turci şi maghiari, care „aranjau“ emigranţilor trecerea frauduloasă a frontierei României, cu destinaţia spaţiul Schengen.
Călăuză pentru turci
Un devean a fost prins la începutul acestui an de poliţiştii de frontieră din Timiş, în timp ce încerca să ocolească vama. Potrivit oamenilor legii, Traian Voicu era călăuză pentru doi turci de origine kurdă, care trebuiau să ajungă în Ungaria. Acesta a recunoscut că a fost angajat de un alt turc, să-i transporte pe transfugi până în Ungaria. De la începutul acestui an, două reţele formate din hunedoreni şi turci au fost destructurate în judeţul nostru, de către cei de la BCCOA Alba, sub coordonarea DIICOT Hunedoara.
Obligate la prostituţie
Persoanele traficate sunt duse în străinătate, unde sunt obligate să muncească pe bani foarte puţini şi în condiţii mizerabile. „Trebuie semnalat şi traficul intern de persoane, aflat în creştere în ultimii ani. În 2008, procentul a fost de peste 12 la sută din totalul victimelor, iar în semestrul I al anului acestuia, peste 17 la sută din totalul victimelor, cu un număr de 41 de persoane traficate, cu preponderenţă în scop sexual şi pentru obligarea la practicarea cerşetoriei.