Politica si administratie

Digitalizarea este procesul cheie pentru construirea noii economii a secolului 21

Tranziția digitală este unul dintre răs­pun­surile consistente ale Uniunii Euro­pene pe calea relansării economice ca urmare a crizei provocată de pandemia de coronavirus, a informat deputatul euro­pean Iuliu Winkler (UDMR, Grupul PPE).
„Grupul PPE din Parlamentul European consideră că digitalizarea este procesul cheie pentru construirea noii economii a secolului 21 și pentru asigurarea com­pe­titivității pe plan global a UE. Membrii Gru­pului PPE lucrează pentru desăvârșirea pieței unice digitale a UE care să se bazeze pe reglementări cât mai transparente, pe securitatea datelor și pe o infrastructură di­gitală performantă”, a declarat Winkler.
Potrivit europarlamentarului, România are șansa de a finanța tranziția digitală prin PNRR, 21% din resursele acestui program fiind alocate finanțării tranziției digitale. „Trebuie evidențiate trei domenii im­por­tante care este necesar să beneficieze de pe urma acestei tranziții: administrația, educația și sănătatea. Digitalizarea sec­to­rului public va fi un stimulent și un suport și pentru tranziția digitală a economiei pri­vate din România”, consideră Iuliu Winkler.
În opinia deputatului european, digi­ta­lizarea administrației publice va permite și reducerea birocrației al toate nivelurile. ”De altfel, acesta este și motivul pentru care sistemul administrației publice opune o rezistență ieșită din comun în privința implementării proiectelor de digitalizare. Vor trebui cheltuite resurse și pentru schimbarea mentalităților, dar, bineînțeles, și pentru reconversia și perfecționarea profesională a angajaților din administrația publică. Proiectele de digitalizare în ad­mi­nistrație beneficiază de o alocare de 1,5 miliarde de euro din PNRR”, a explicat europarlamentarul UDMR.
Conform acestuia, cheia digitalizării si­s­temelor publice se află în domeniul edu­cației unde pandemia de coronavirus a im­pus școala online la toate nivelurile cu multe avantaje, dar și cu dezavantajele evi­dente și cu creșterea riscului de excluziune pentru mii de tineri. ”Provocările principale sunt creșterea abilităților pedagogice, ela­bo­rarea conținutului digital educațional, dar și finanțarea achiziției de echipa­mente”, a adăugat Winkler.
Deputatul european a mai arătat că sis­temul de sănătate publică va fi cel de-al treilea beneficiar important al acestei tran­ziții, iar digitalizarea sistemului public și cre­a­rea unui sistem integrat de e-sănătate va impulsiona și domeniul privat prin co­nec­tarea a zeci de mii de furnizori de ser­vicii medicale la noile sisteme integrate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura