Digitalizarea este procesul cheie pentru construirea noii economii a secolului 21
Tranziția digitală este unul dintre răspunsurile consistente ale Uniunii Europene pe calea relansării economice ca urmare a crizei provocată de pandemia de coronavirus, a informat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, Grupul PPE).
„Grupul PPE din Parlamentul European consideră că digitalizarea este procesul cheie pentru construirea noii economii a secolului 21 și pentru asigurarea competitivității pe plan global a UE. Membrii Grupului PPE lucrează pentru desăvârșirea pieței unice digitale a UE care să se bazeze pe reglementări cât mai transparente, pe securitatea datelor și pe o infrastructură digitală performantă”, a declarat Winkler.
Potrivit europarlamentarului, România are șansa de a finanța tranziția digitală prin PNRR, 21% din resursele acestui program fiind alocate finanțării tranziției digitale. „Trebuie evidențiate trei domenii importante care este necesar să beneficieze de pe urma acestei tranziții: administrația, educația și sănătatea. Digitalizarea sectorului public va fi un stimulent și un suport și pentru tranziția digitală a economiei private din România”, consideră Iuliu Winkler.
În opinia deputatului european, digitalizarea administrației publice va permite și reducerea birocrației al toate nivelurile. ”De altfel, acesta este și motivul pentru care sistemul administrației publice opune o rezistență ieșită din comun în privința implementării proiectelor de digitalizare. Vor trebui cheltuite resurse și pentru schimbarea mentalităților, dar, bineînțeles, și pentru reconversia și perfecționarea profesională a angajaților din administrația publică. Proiectele de digitalizare în administrație beneficiază de o alocare de 1,5 miliarde de euro din PNRR”, a explicat europarlamentarul UDMR.
Conform acestuia, cheia digitalizării sistemelor publice se află în domeniul educației unde pandemia de coronavirus a impus școala online la toate nivelurile cu multe avantaje, dar și cu dezavantajele evidente și cu creșterea riscului de excluziune pentru mii de tineri. ”Provocările principale sunt creșterea abilităților pedagogice, elaborarea conținutului digital educațional, dar și finanțarea achiziției de echipamente”, a adăugat Winkler.
Deputatul european a mai arătat că sistemul de sănătate publică va fi cel de-al treilea beneficiar important al acestei tranziții, iar digitalizarea sistemului public și crearea unui sistem integrat de e-sănătate va impulsiona și domeniul privat prin conectarea a zeci de mii de furnizori de servicii medicale la noile sisteme integrate.