Fosile de ursus spellaeus, tigru şi râs de cavernă au fost furate cu sutele de-a lungul anilor dintr-una din peşterile Retezatului, fără ca autorităţile să ştie ori să se autosesizeze în acest caz. Mai mult, acestea se încurcă în hârtii, neştiind cui aparţine peştera respectivă.
Există legislaţie, dar nu este aplicată
Este vorba despre Peştera Nr. 4, din Scorota Seacă, aflată la câteva sute de metri de DN66A, peşteră în care se aflau şi încă se mai află fosile ale unor animale preistorice, vechi de peste 600 de milioane de ani. La ora actuală, cei care luptă pentru păstrarea intactă a artefactelor arheologice de mare valoare sunt speologii.
”Există legislaţie cu privire la pedepsirea celor care fură din peşteri, numai că nici Ministerul Mediului, nici celelalte ministere şi instituţii care se ocupă de patrimoniul cultural nu s-au implicat prea tare. În Peştera Nr.4 chiar eu, în 1991, am scos din galeriile laterale câteva oase, ca să fie vizitate. Dar oasele au fost furate. Numai că acolo, mai este o parte ascunsă, de care ştiu foarte puţini oameni, care conţine situl arheologic conservat în proporţie de 70 la sută şi am avut grijă să nu fie descoperit. Ca speolog, nu te poţi lăuda cu ce ai găsit, pentru că statul nu va avea bani să vină să conserve situl arheologic, dar se adună hoţii”, a declarat George Resiga, şeful Salvamont Lupeni.
Cât costă pe piaţa neagră un craniu al unui animal preistoric? Depinde de starea în care se află şi specia din care face parte.
”Un craniu de ursus spellaeus, urs de cavernă, ajunge la 400-500 de euro. Un craniu de tigru de peşteră se duce undeva la 800 de euro, iar altul de râs de cavernă ajunge la aproape 1.000 de euro”, a menţionat George Resiga.
Cei de la Cultură n-au auzit de peşteră
Spusele salvatorului montan sunt întărite de Ovidiu Sandu, speolog în cadrul Clubului de Speologie Vulcan din Craiova. A fost în multe peşteri din Valea Jiului şi spune că este păcat de hoţia ce se practică la scară mare. ”Este şi normal ca un speolog să nu spună nimic despre peşterile cu valoare arheologică, fiindcă dacă deschizi gura, de fapt, îi inviţi pe alţii să vină la furat. Nu numai în Peştera Nr. 4 s-a furat, şi în Cioclovina uscată, s-au cărat camioane întregi cu fosile. Îşi bat joc de bogăţia noastră”, spune el.
De la reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara, nu am putut afla mare lucru, mai ales că aceştia nu au auzit în viaţa lor de Peştera Nr. 4. ”Protejarea unei asemenea peşteri revine în sarcina proprietarilor, administratorilor. Direcţia pentru Culte le protejează din punct de vedere al legii, dar depinde ale cui sunt. Nici nu ştiu dacă peştera de care îmi spuneţi dumneavoastră este semnalată în baza noastră de date. Mie numele nu îmi spune nimic”, a declarat arheologul Angelica Bălos, consilier în cadrul Direcţiei sus menţionate.
Cât despre Poliţia Uricani, aceasta nu a primit în ultimii ani vreo plângere cu privire la furturile din Peştera Nr. 4.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
In urma cu patru ani, trecand prin Nevada, intr-un orasel turistic din M-tii Siera Nevada, undeva langa Carlson City,
am vazut de vanzare, la un magazin de "antichitati" mai multe fosile de urs de pestera ce provenau din Romania; apoi nu peste mult timp pe E-bay era de vanzare un schelet intreg (avea o inaltime considerabila)de urs de pestera ce provenea deasemenea din Romania. Ma intreb daca muzeele din tara au asemenea exponate? Eu nu prea imi amintesc...