Dinspre Gurasada, se aud doar veşti bune!
Cum a venit primăvara, primarii comunelor hunedorene urmează exemplul furnicii, alergând să-şi implementeze proiectele câştigate anul trecut. Vremea nu li se împotriveşte, aşa că doar voinţă să fie şi spor. Nici primarul din Gurasada, Silviu Nan (foto), nu stă locului, pregătindu-se să dea startul lucrărilor.
Un proiect cum n-a mai avut comuna
Proiectul integrat, câştigat pe Măsura 322, are o valoare considerabilă, în premieră pentru comunitate: 2,5 milioane de euro şi vizează realizarea unor obiective importante pentru locuitorii din satele Gurasada, Boiu de Sus, Câmpuri de Sus, Boiu de Jos şi Vica. Astfel, pe bani europeni, se vor moderniza drumurile comunale, se va renova Căminul Cultural din satul Boiu de Sus, se va înfiinţa un Centru After School în localitatea centru de comună şi se vor asigura costumele populare, pentru formaţia locală de dubaşi, cu o tradiţie de câteva decenii. „Zilele acestea am făcut verificările în teren, pentru că vrem ca în luna aprilie să începem lucrările, concomitent, pe fiecare ramură abordată în proiect. Este o investiţie majoră şi vrem ca totul să decurgă conform graficului de execuţie“, declară primarul Silviu Nan.
Vestigii arhitectonice…
Gurasada nu are doar oameni cu suflete frumoase, ci şi locuri pe măsură. Lipsind promovarea unei asemenea zone cu o natură darnică, Silviu Nan s-a hotărât să-şi încerce norocul cu un proiect pentru dezvoltarea unui centru de informare turistică, pe Măsura 313 (în valoare de 200.000 de euro). „Următorul pas pe care îl voi face, din punct de vedere al accesării fondurilor europene, va fi să mă informez despre ce documentaţie presupune un astfel de proiect. Pentru că, mulţumim lui Dumnezeu, nu ducem lipsă de bogăţie naturală. La noi, există posibilităţi neexploatate, dar de o reală atractivitate. Spre exemplu, Biserica Sf. Arhanghel Mihail, monument istoric datând din secolul al XIII-lea, despre care, cu mâna pe inimă, pot spune că este prima atracţie şi cea mai importantă pentru iubitorii de frumos, arhitectură, dar mai ales, religie şi istorie, arată Silviu Nan.
…Şi frumuseţi naturale
Mai avem în satul Boiu de Sus, o zonă carstică, aparţinând depozitelor neojurasice şi o rezervaţie naturală de vipere cu corn, unică în Europa. Tot la Boiu de Sus, mai este şi o peşteră constituită din 27 de cavităţi naturale, inventariate şi explorate între anii 1976-1978, de către speologi amatori din Arad. Ele sunt reprezentate de 24 de peşteri şi trei avene. Din totalul acestor cavităţi, doar cinci îndeplinesc lungimea de 1.000 m şi un singur aven trece de cota de 50 m. Se consideră că acest fenomen, deosebit de interesant, merită să fie protejat. Aceasta ar duce la dezvoltarea turistică şi de ce nu, şi economică, a zonei. Ne mai putem mândri, în satul Gurasada, cu un frumos conac boieresc, care este înconjurat de un parc de 2,5 ha, care are pe teritoriul său arbori şi arbuşti rari, ca bambus, arborele lalea sau pinul canadian”, îşi încheie prezentarea edilul comunei Gurasada.
Bai voi nu mai termintati cu materialele astea obediente? Parca citesc Drumul Socialimului