Direcţia Silvică Hunedoara, prin Ocolul Silvic Retezat, administrează Rezervaţia de zimbri Slivuţ-Haţeg. Potrivit celor de la Direcţia Silvică, se pare că numărul vizitatorilor de aici este în continuă creştere.
Un ţarc generos
Pentru ca rezervaţia să aibă condiţii bune pentru animale, dar şi să asigure turiştilor condiţii optime pentru vizitare, Direcţia Silvică Hunedoara a efectuat mai multe amenajări. Este vorba de un ţarc nou pentru zimbri, cu o suprafaţă de aproape 9 ha, un foraj cu adâncimea de 100 m pentru asigurarea sursei de apă, o filigorie cu o suprafaţă generoasă pentru odihna vizitatorilor, consolidarea depozitului de furaje fibroase uscate.
„De curând au fost demarate lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului forestier „Parc Slivuţ” care asigură accesul din DN65 la ţarcurile de zimbri. Estimăm că lucrările vor fi finalizate în prima jumătate a anului viitor, astfel încât sezonul estival, când se înregistrează cei mai mulţi vizitatori, să fie întâmpinat cu o <<haină>> nouă. În viitorul apropiat, intenţionăm să modernizarea construcţiile din zona administrativă, care să includă un centru de vizitare”, a precizat ing. Radu Gagea, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.
Acum sunt nouă exemplare
Rezervaţia Haţeg-Slivuţ, subunitate a Direcţiei Silvice Hunedoara, se mândreşte cu faptul de a fi primul loc de pe teritoriul României, unde zimbrul european şi-a făcut reapariţia. Acest fapt s-a întâmplat la 12 noiembrie 1958, când o pereche de zimbri a fost adusă din Polonia. Astfel a fost demarată acţiunea de refacere a acestui fond faunistic preţios al pădurilor din Munţii Carpaţi, munţi ce adăposteau odinioară numeroase turme. În anul 1963 au mai fost aduse alte două exemplare de zimbru tot din Polonia. În perioada 1963-1982 efectivul a crescut şi au fost create condiţiile pentru transferul unor exemplare de zimbri la alte locaţii din ţară. În anul 2014 s-a ajuns la un efectiv de 13 exemplare. În anul 2014 a fost realizat un schimb de femele de zimbru între WWF-România-Rewilding Europe şi Rezervaţia de Zimbri Haţeg cu obiectivul de a – îmbunătăţi fondul genetic existent la zimbrii de la Haţeg şi a reduce fenomenul de consangvinizare.Din păcate în anul 2014 au decedat 7 zimbri din cauza bluetongue (boala limbii albastre). În prezent efectivul este în refacere, sunt aici nouă exemplare, Romulus, Roman, Roibu, Rozina, Roza, Spider Woman, Roland, Romina şi Romică, ne-au spus cei de la Direcţia Silvică Hunedoara.
***
Zimbrul (Bison bonasus Linnaeus, 1758) este considerat cel mai mare mamifer ierbivor din Europa. Zimbrul aparţine ordinului Arctiodactyla, familia Bovidae (Gray, 1872)
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…