Reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara se pregătesc de acţiunile de plantări, odată cu sosirea primăverii. Pădurile se integrează organic în viaţa si ansamblul relaţiilor sociale, îndeplinind funcţii deosebite, de regularizare a debitului apelor, protecţie a solului contra eroziunilor, alunecărilor şi a factorilor climatici dăunători, pentru sănătatea oamenilor şi multiple alte servicii de ordin estetic, ştiinţific, apărare a obiectivelor industriale, asezări omeneşti, terenurilor agricole.
Regenerarea este importantă
„Nu mai puţin importantă rămâne funcţia pădurii de a produce cu continuitate masă lemnoasă necesară acoperirii nevoilor economiei naţionale. Asigurarea continuităţii pădurii şi mentinerea vitalităţii acesteia (şi implicit a funcţiilor productive şi de protecţie), presupune acordarea atenţiei care se cuvine activităţii de regenerare a acesteia atât pe cale naturală, cât şi artificială (în special prin plantaţii)”, susţin cei de la Direcţia Silvică Hunedoara.
Tradiţional, începând cu anul 1953, în intervalul 15 martie-15 aprilie se sărbătoreşte „Luna plantării arborilor” (denumită iniţial “Luna pădurii”), marcată de acţiuni cu caracter educativ şi de popularizare a rolului şi importanţei pădurilor.
Ca în fiecare an, cu aceste gânduri, silvicultorii hunedoreni s-au pregătit ca imediat ce timpul va permite, să înceapă lucrările silvice de sezon. În fapt, pregătirea campaniei a început încă din toamnă, odată cu efectuarea inventarului puieţilor din pepinieră, a controlului anual al regenerărilor, urmat de întocmirea documentaţiilor tehnice aferente, demararea procedurilor de achiziţie a serviciilor silvice şi contractarea lucrărilor.
Programul de regenerare artificială a pădurilor în cadrul Direcţiei Silvice Hunedoara în anul 2021, prevede realizarea în fondul forestier proprietate publică a statului a aproximativ 60 ha împăduriri integrale şi a 33 ha completări curente. Necesarul de puieţi forestieri este de 450.000 de bucăţi, din care circa 89 la sută răşinoase (molid, larice) şi 11 la sută foioase (gorun, cer, stejar roşu, fag, paltin, cireş, frasin s.a.).
În cursul anului, pentru culturile tinere existente sau nou înfiinţate, sunt propuse circa 934 ha de lucrări de întreţinere (descopleşiri, mobilizări, revizuiri s.a.). De asemenea, au mai fost propuse 74 ha de lucrări de ajutorare a regenerării naturale. Execuţia efectivă a acestor lucrări va fi influenţată însă de o serie de factori (evolutia conditiilor climatice si implicit dezvoltarea vegetatiei copleşitoare, fructificaţie s.a)
Pepiniere proprii
Puieţii necesari se produc în cea mai mare parte în cele 20 de pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice Hunedoara (cu peste 300 de ari ocupaţi efectiv de culturi), excedentul urmând a fi livrat către alţi beneficiari, iar deficitul de la unele specii, urmând a fi acoperit de la alte unităţi din cadrul RNP- ROMSILVA. Excedentul de puieţi nerepartizat altor unităţi din cadrul regiei, va fi oferit spre vânzare persoanelor fizice sau juridice interesate.
Pentru asigurarea şi în viitor a necesarului de puieţi forestieri, în această primăvară se vor mai realiza aproximativ 250 mp de semănături în solarii şi 21 ari de repicaje (răşinoase, în special molid).
Lucrările specifice se realizează atât cu personal propriu, cât şi cu firme de profil, atestate în condiţiile legii şi care îşi desfăşoară activitatea sub atenta îndrumare şi supraveghere a personalului de specialitate din cadrul ocoalelor silvice.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…