Categories: Comunitate

Direcţia Silvică lansează o invitaţie la drumeţie pe traseele tematice

Pentru că vremea capricioasă din ultima perioadă dă semne de îndreptare, vă invităm să vă petreceţi timpul liber în natură, stră­bătând 2 trasee turistice cu caracter educativ amenajate de Direcţia Silvică Hunedoara, mai puţin cunoscute, dar mult mai uşor accesibile decât cele din zonele montane.

Veşnic verde
Traseul “Măgura Zamului” este situat în apro­pierea comunei Zam, la 45 km de municipiul Deva şi are o lungime de aproape 5 km (dus-întors). Este cuprins în situl Natura 2000 – Defileul Mureşului şi a fost amenajat în scopul facilitării întâlnirii iubitorilor de natură cu ghimpele (Ruscus aculeatus), un arbust veşnic verde, o specie rară declarată monument al na­turii. În afara lui, pe traseu pot fi văzute multe alte specii de arbori şi de arbuşti care sunt caracteristice aşa numitelor şleuri de deal. De asemenea, turiştii sunt sfătuiţi să se oprească şi în localitatea Gurasada, unde, la intrarea în curtea bisericii cu hramul “Arhanghelul Mihail” se află un stejar monumental, în vârstă de cca. 350 de ani şi un diametru de 1.75 m.
Traseul “Runcu” are o lungime de 2 km (dus-întors), se află la 14 km de municipiul Hune­doa­ra şi se suprapune parţial peste linia de cale ferată îngustă (dezafectată în prezent) care făcea legătura între Hunedoara şi Go­văjdia. Traseul a fost amenajat deoarece oferă turiştilor oportunitatea de a vedea un habitat natural în pericol de dispariţie şi peste 100 de specii de plante, printre care 2 specii endemice (una specifică României şi o alta Transilvaniei).
Pentru mai multe informaţii legate de acces şi speciile întâlnite pe trasee vă recomandăm con­sultarea site-ului http://deva.rosilva.ro/.
Direcţia Silvică Hunedoara şi-a propus să con­tinue amenajarea de trasee turistice cu valenţe educative, ca o modalitate prin care să con­tri­buie la cunoaşterea valorilor naturale şi la pro­tec­ţia acestora. Următorul proiect de acest gen va fi realizat în Pădurea Bejan, rezer­vaţie na­tu­rală de o deosebită importanţă şti­in­ţifică, care este din pă­cate puţin cunoscută de pu­blicul larg. Acest pa­trimoniu natural de ex­cep­ţie va fi pus în va­loa­re, iar prin colaborarea cu un specialist în edu­ca­ţie şi comunicare, vom încerca de această dată să ne adresăm şi co­piilor, prin montarea unor panouri de informare concepute special pentru ei. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

10 ore ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

10 ore ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

10 ore ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

10 ore ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

10 ore ago

Nu s-a schimbat nimic. Cu salarii babane, unii medici încă cer șpagă

Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…

10 ore ago