Directorul DSP Hunedoara: Deocamdată, reuşim să ţinem situaţia îmbolnăvirilor sub control
Judeţul nostru este pe scenariul galben, dar sunt şanse tot mai mari să ajungem pe cel roşu. Ieri, incidenţa cazurilor Covid era de 2,59 la mia de locuitori. Când atingem3 la mia de locuitori, suntem în scenariul roşu. Potrivit raportărilor oficiale, numărul total de cazuri de Covid înregistrate în judeţ este de 16.112, iar ieri au fost înregistrate alte 90 de noi îmbolnăviri cu noul virus.
Aproape de scenariul roşu
„Încă suntem într-o stare de control a pandemiei în judeţ. Suntem la o incidenţă de 2,59 la mia de locuitori, pe judeţ. Au fost mici creşteri cu introducerea în evidenţe a focarelor de Covid. Dar nu a fost o creştere mare. Din păcate, au crescut numărul de cazuri. Asta, deoarece odată cu vaccinarea, o parte a populaţiei s-a relaxat. Sperăm să ţinem situaţia sub control şi să nu ajungem la scenariul roşu. Totul depinde de populaţie”, a declarat Sebastian Mezei (foto), directorul executiv al DSP Hunedoara.
Pe de altă parte, cei de la DSP ne informează că în cadrul campaniei de vaccinare împotriva Covid din judeţul Hunedoara demarată în data de 30.12.2020 au fost administrate 27.732 doze de vaccin (Doza 1 + Rapel), din care:Pfizer BioNTech: 24.744 doze, AstraZeneca: 2.678 doze şi Moderna: 310 doze
„În acest moment sunt programate la vaccinare 24.579 de persoane care se vor vaccina în centrele de vaccinare deschise la Deva, Hunedoara, Brad, Orăştie, Haţeg, Călan, Petroşani, Petrila şi Lupeni.
De asemenea, continuă vaccinarea personalulului din învăţământ, în centrele deschise la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Universitatea Petroşani, precum şi persoanele din centrele rezidenţiale şi cele nedeplasabile. Menţionăm că vaccinarea este gratuită şi voluntară. Informaţii oficiale despre vaccinare se găsesc pe platforma naţională despre vaccinarea Covid-19 – Rovaccinare: www.vaccinare-covid.gov.ro”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.
Cine s-a relaxat, că peste tot lumea este cu botniță. Vorbiți ca să vă aflați în treabă. Ce depinde de populație? Aceeași placă stricată cu populația este de vină. Nu faceți absolut nimic de peste un an de zile, decât să vă bateți joc de oameni și să-i țineți în „stare de alertă” pentru a acoperi toate nelegiuirile pe care le face administrația totalitară Iohanis.
Da exact populatia ”responsabila” poarta masca, dar sigur trebuie sa creem valul 255 al pandemiei, ca pana atunci bataia de joc de oamenii simpli sa fie completa si conturile celor care trebuie sa asigure o viata comfortabila!Nu depinde nimic de populatie, depinde de ”pixul lui Manciu” daca a primit ordin sa ne inmulteasca ”cazurile” de unde va reiesi cresterea incidentei calculata incorect de 3/1000 atunci asa va fi!
@ roman, vezi din cauza unor prostalai ca tine se spune ca Romania e tara frumoasa, dar pacat ca e locuita de … „romani” asa ca tine. Tie iti place Dragnea si pesede, de aia e judetul Hunedoara cel mai sarac judet din Ardeal, ca votati cu doua maini furtul national care se numeste psd. Si care va tine in prostie, mizerie si intuneric de 30 de ani.
Cine si ce se afla in „spatele” numirii acestui om la DSP?!!!!
Interesele MAFIEI POLITICO-ADMINISTRATIVE care a capusat judetul si sistemul sanitar.
„TĂCEREA CARE UCIDE: Spitalul Județean de Urgență Deva – eșecul previzibil al unei mizerii ascunse
8 aprilie 2020 Volodia Macovei 28 comentarii corupție, esec, legea tacerii, spaga, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva
Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Deva este acum sub conducere militară. Pentru că alt fel de a ține sub control această instituție sanitară nu s-a găsit și era periculoasă încă o încercare de conducere civilă în ditamai focarul epidemic de COVID-19. Adevăruri nemiloase, despre corupție și nepăsare, stau în spatele eșecului unui spital de cumetrie de care fuge orice om întreg la minte, care ține la sănătatea lui.
Omerta pe motiv de șpagă deasă și relaș
S-a ajuns la acest moment de criză, care a cerut intervenție militară, nu numai ca rezultat a două momente proaspete: managementul prost al ultimei șefe de spital puse de CJ Hunedoara și mișcarea „rezist” a sindicaliștilor la încercările noii conduceri, pusă de prefect, de a gestiona haosul deja creat. Nici vorbă.
S-a ajuns la situația de acum și la nenorocirea din SJU printr-un proces îndelungat de prost management impus, în ultimii ani, de conducerea pesedistă a județului, cea care are în subordine spitalul, dar și prin „politica de cadre” veche de foarte mulți ani, o politică care a transformat parte mare din personalul SJU într-o gașcă cu reguli demne de omerta siciliană, o gașcă apărându-și „drepturile” la șpagă și muncă la liber.
Iată că nici acum, când a ajuns cuțitul la os, când oameni sunt amenințați cu moartea pentru că în cloaca SJU nu a vrut nimeni să tulbure apele, nimeni nu deschide gura, să spună adevărul: cei din gașcă pentru că se apără între ei, iar ceilalți, profesioniștii „albi”, sunt înspăimântați de puterea relațiilor politice demonstrate ale găștii. Nimeni nu vrea să spună că, în Spitalul Județean de Urgență din Deva nu era aproape nicio șansă să fie salvați oameni expuși epidemiei.
Un spital „utilat” să ucidă până și speranța
Sunt de câteva decenii în zonă și nu îmi amintesc decât extrem de puține cuvinte bune spuse de cineva despre Spitalul Județean de Urgență din Deva, despre cum merg lucrurile acolo. Și, nu vă supărați, prin meserie, am cunoscut în două decenii o mulțime de localnici, din toate categoriile sociale și profesionale. Din nefericire, am fost eu însumi martorul neputincios al mizeriei fizice și morale din cotloanele SJU, de câteva ori.
Spitalul din Deva este „legendar”, dar într-o lumină pe care nu și-ar dori-o nimeni și cu mărturii care nu mai țin de poveste, ci de evenimente reale și fapte tragice.
Spuneam că nu am auzit cuvinte bune despre spital. Am auzit însă o revoltă încovoiată de neputință față de toată gășcăraia pusă pe chiverniseală din SJU, despre oameni tratați ca niște cârpe murdare aruncate într-un colț de salon soios, despre mănuși care spală buda și apoi servesc, neschimbate, mâncare bolnavilor, dar mai ales despre oameni care au murit mai degrabă cu zile în „virtutea” unor diagnostice aberante, date fie din dispreț, fie, mult mai des, din neștiință de carte.
Să vă povestească toți cei care mi-au povestit mie, de-a lungul anilor, cum SJU a ajuns de râsul și spaima unor clinici universitare precum cele din Cluj Napoca, Timișoara sau Târgu Mureș. La acele clinici au ajuns mulțime de hunedoreni cu diagnostice greșite date la Deva, oameni salvați in extremis de adevărați medici. „Cine-s tâmpiții care au pus diagnosticul ăsta?”, vă sună cunoscut?
Să vă povestească oamenii cum și-au luat cu forța femeile din SJU pentru a le duce să nască oriunde altundeva, numai nu în mizeria fizică și morală de Deva.
Sau să vă povestesc eu cum un om apropiat a murit abandonat de medici care i-au pus cinci diagnostice diferite, l-au îndopat cu pastile din toate cele cinci bănuieli, și-au pus palma-n fund și nu i-a mai văzut nimeni. Toți au primit, pentru câteva minute de conversație medicală inutilă, câte ceva în buzunar , că eram disperați și altfel nici nu-și ridicau fundul de pe scaune. Sau cum un alt om apropiat ar fi murit, probabil, de mult în spitalul de la Deva, dacă nu ar fi luat decizia să renunțe definitiv la tratamentul cvasi-ucigaș de aici, luând drumul unor spitale cu medici care i-au redat parte bună din sănătate și încrederea în viață.
Să vă povestească oamenii cum stau, bătrâni și bolnavi, cu orele la ușa cabinetului unui medic SJU lacom – care a luat majoritatea pacienților de la toți ceilalți colegi specialiști. Stau amărâții, tremurând, pentru a beneficia de cele cinci minute de atenție pe lună din partea unui medic care nici nu se mai chinuie să le schimbe tratamentul, indiferent cât de rău le-ar face. Și care medic nu refuză șpaga amărâților, unii dintre ei tăindu-și din banii de mîncare pentru bunăstarea nesătulului doctor.
La întrebarea „cum te-ai pus pe picioare, că erai bolnav?”, răspunsul concetățenilor noștri este, în proporție covârșitoare, de descurcăreț: „am fost la Cluj”, „am fost la Târgu Mureș”, „am fost la Timișoara”. Răspuns completat dureros de des: „dacă stăteam pe mâna ăstora, eram îngropat de mult, habar n-or avut ce am”. Dar ce se întâmplă cu cei care nu au bani de umblat la alte spitale, cui îi pasă?
Să mai amintim și de spaima unor absolvenți de medicină că vor ajunge să profeseze la Deva, o spaimă care a ajuns să fie anecdotică în facultăți de medicină? Și de asta se știe de multă vreme. Poate vă amintiți cum s-au înghesuit medicii să vină la Deva pe ceva posturi vacante, cu ceva vreme în urmă: nici umbra vreunui halat alb nu s-a arătat dispusă să vină aici!
Să mai amintim cum ofertele generoase ale unor medici de mare profesionalism de a porni la Deva ceva folositor oamenilor au fost tratate cu dispreț?
Mai e nevoie de exemple?…
Un eșec previzibil
Adevărul acesta înfricoșător este de multă vreme în mărturiile prea multor oameni disprețuiți de un sistem medical ticălos și departe de profesionalism, un sistem așezat ca o caracatiță de corupție și lipsă de profesionalism pe principalul spital de urgență din județul Hunedoara, cel de la Deva. Se află acest adevăr, poate, și pe prea multe cruci de necăjiți care nu au avut bani nici măcar de șpaga de Deva, cu atât mai puțin de drumuri și doctori în spitale adevărate.
Un adevăr prea vechi, prea trist și prea mult ascuns sub puturoase cuverturi politice și administrative, până a ajuns să provoace victime încă mai multe. E public și prea urât, pentru a mai putea fi tratat ca simplă răutate conjuncturală a unui jurnalist.
Acesta este adevărul care se află, cu rădăcini adânci, și în spatele crizei de acum și a eșecului SJU Deva în lupta cu epidemia COVID-19. Ca o notă necesară, mi-a fost cumva greu să spun toate astea doar într-o singură privință: sunt și la spitalul din Deva câțiva profesioniști respectabili, pentru care medicina nu a devenit simplă și cinică ocupație de șpăgar. Lor le cer iertare că nu am putut ascunde toate astea, nenorocirea SJU devenind, volens-nolens, a tuturor, nu numai a lor, ci mai ales a noastră.
O tăcere vinovată și costisitoare
Cum Dumnezeu s-ar fi așteptat cineva ca, în nenorocirea generată de epidemia COVID-19, care a îngenunchiat temporar lumea, sistemul putred din Spitalul Județean de Urgență de la Deva să provoace altceva decât o și mai mare nenorocire?
Nu știu dacă managementul militar va produce măcar un minimum de val care să tulbure nenorocirea despre care vorbește acest text. Dar avem, măcar, speranța că, cel puțin în ce privește epidemia COVID-19, mai rău decât s-a făcut până acum la spitalul din Deva nu e posibil.
Și bine ar fi să ne punem cu toții întrebarea dacă nu cumva lipsa de reacție, tăcerea vinovată și costisitoare a tuturor celor care au ascuns mizeria de la Spitalul Județean de Urgență din Deva (autorități, politicieni, societate civilă), a ținut în viață un monstru care, iată, ni s-a arătat zilele acestea în toată mizeria lui ucigașă.”