Comunitate

Dislipidemia, ce duce la multe afecțiuni majore, diagnosticată gratuit la Sanatoriul din Brad. Dacă nu ești internat aici, te poți prezenta cu bilet de trimitere de la medicul de familie

Magdalena Șerban

Dintre toate grăsimile pe care sân­gele le conţine în mod natural, cel mai des se vorbeşte în jurul nostru despre coles­terol, valorile crescute ale acestuia fiind un ”bau-bau” modern, iar la capătul tunelului stă infarctul, de foarte multe ori. Pe scurt, atunci când nivelul grăsimilor în sânge se alterează se acordă diagnosticul de dislipidemie, fiind una dintre cele mai frecvente tulburări de metabolism apărute în lumea civilizată și, de altfel, prezentă tot mai des în rândul hunedorenilor, după cum spune dr. Andra Lucia Popa (foto), medic specialist medicină inter­nă care activează în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad.

După vârsta de 30 de ani, se indică analize anuale
Ce trebuie să reținem, după cum susțin medicii? Colesterolului LDL este con­si­derat rău deoarece cauzează placă ce se depune pe vasele de sânge, colesterolul HDL este catalogat bun căci reuşeşte să elimine colesterolul rău din sânge, iar trigliceridele se dezvoltă atunci când caloriile nu sunt arse şi se depozitează sub formă de grăsime. „Una dintre pa­to­logiile frecvente pe care le depistăm în rândul pacienților noștri este disli­pi­de­mia, ce contribuie semnificativ la apariția sau agravarea bolilor cardiovasculare prin favorizarea proceselor de atero­scle­roză (depunerea de grăsimi la interiorul va­selor de sânge). Un pacient care suferă de dislipidemie are un nivel ridicat de lipide în sânge: fie colesterolul crescut sau un nivel mare al trigliceridelor ori am­bele. De regulă, nu acuză nici un simptom evident. Multe persoane se alarmează abia în momentul în care ajung la medic pentru investigații de rutină și se ob­servă, prin analize specifice, un nivel cres­cut al colesterolului. În cazurile foar­te avansate, însă, cantitatea mare de lipide (grăsimi) și valorile mari ale tri­gl­i­ce­ridelor din sânge pot provoca depuneri de grăsime la nivelul pielii, mărirea ficatului sau a splinei, diverse tulburări neurologice (manifestate prin furnicături în mâini și picioare, de exemplu) și chiar pancreatită. Nivelurile de lipoproteine și, prin urmare, de lipide, în special ale co­lesterolului LDL cresc ușor odată cu vârsta. În plus, nivelurile colesterolului sunt, în mod normal, puțin mai mari la bărbați decât la femei, dar în cazul acestora din urmă cresc după me­no­pauză. Există 6 tipuri de dislipidemii, cu grade diferite de severitate şi cu im­plicaţii distincte. În practică, ele se identifică pe baza tiparului anomaliilor profilului lipidic. Noi efectuăm analizele specifice în cadrul laboratorului nostru. Ele sunt gratuite pentru pacienții inter­nați aici, dar și pentru cei care vin cu tri­mitere de la medicul de familie, fiind direcționați către Medicină Internă. Totul e gratuit, consultația, ecografia dacă situația o impune. Este recomandat ca fiecare persoana după vârsta de 30 de ani să-i solicite medicului de familie ca anual să-i prescrie să facă analize pentru determinarea nivelului de lipide din sânge (lipidograma)”, a precizat dr. Andra Lucia Popa, medic specialist medicină internă care este și rezident anul III în specialitatea Oncologie. Referitor la programul său de activitate, acesta este zilnic, în intervalul 11:30 – 15:00 în Am­bulatoriu (consultații, urgențe, etc), iar pentru internările de zi este în intervalul 8:00-11:30. E necesară o programare telefonică realizată în prealabil.

De ce apare și care sunt soluțiile
Potrivit specialistului, principalele cau­ze ale dislipidemiei sunt cele primare (ge­netice) și cele secundare (stilul de viață). Cauzele genetice implică o predispoziție a organismului să producă prea mult colesterol „rău” și prea puțin colesterol „bun”. Consumul mare de grăsimi sa­tu­rate, prăjeli și alcool, însoțit de seden­tarism, fumat sau administrarea pe pe­rioade lungi a anumitor medicamente (estrogeni, corticosteroizi, contraceptive orale, medicamente antivirale pentru HIV etc.), toate interferează. „Fiind un important factor de risc cardiovascular, igno­ra­rea acestei boli poate avea urmări foarte grave. Do­resc să subliniez că im­plicarea dislipidemiilor are loc nu doar în afecțiuni din sfera cardiologiei, diabe­to­logiei, nutriției, ci și în patologii din seg­mentul gastroentero­lo­giei, hepatologiei, nefrologiei, reuma­to­logiei, neurologiei și bolilor infecțioase. În primă instanță, terapia presupune re­du­cerea greutății corporale, o dietă săracă în grăsimi saturate și exerciții fizice, un mod de viață corect, cu echilibrarea gradată a muncii și odihnei, cu reducerea maximă a stării de oboseală, de stres și surmenaj cronic, precum și o alimentație bogată în fructe și legume, excluderea alcoolului și tutunului plus monitorizarea anuală a nivelului de grăsimi în sânge – însumate duc la succesul în combaterea disli­pi­de­miilor. Dacă astfel de măsuri nu dau re­zultate, se apelează la medi­ca­mente care reduc nivelului lipidelor din sânge”, a concluzionat specialistul.

O disciplină indispensabilă
„Constatăm faptul că integrarea în cadrul sanatoriului a acestei specialități ajută multă lume. Ne-am dorit să punem la dispoziția pacienților o ramură me­di­cală complexă și cu o adresabilitate atât de mare, așa cum este Medicina Internă. Consultul interdisciplinar rămâne calea cea mai sigură către un diagnostic precis. De la analize de la­bo­rator și până la investigații, toate se pot face într-un sin­gur lor. E foarte important. Fără dru­muri inutile, cos­tisitoare și incomode când ești suferind, fără așteptat pe la multe alte cabinete. Plus că e gratuit dacă bolnavul vine cu trimitere de la medicul de familie”, a punctat Liliana Stolnicu (medalion), managerul Sana­to­riului de Pneumoftiziologie Brad.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago