Dispecerat integrat pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă în judeţ . O şansă în plus pentru viaţa hunedorenilor
Judeţul Hunedoara are acum unul dintre cele mai moderne şi bine echipate dispecerate integrate pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din România. O prezentare publică a acestuia a avut loc ieri, în prezenţa unor oaspeţi de la Bucureşti şi din câteva judeţe transilvănene.
Aparatură de ultimă generaţie
La eveniment au participat, între alţii, colonelul Mugurel Stanov, prim-adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Sorin Vasilescu, prefectul judeţului Hunedoara, şefi de la IPJ, Salvamont, Ambulanţă, SMURD, dar şi inspectorii şefi ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele Timiş, Arad, Caraş, Alba şi Sibiu.
Dispeceratul integrat din cadrul Centrului de Management al Situaţiilor de Urgenţă Hunedoara reprezintă o investiţie realizată din fondurile Consiliului Judeţean. Dotarea acestui dispecerat este la standarde europene, cu aparatură de comunicaţii de ultimă generaţie. Trebuie spus că este vorba de primul dispecerat integrat din ţară care va îngloba şi dispeceri de la Salvamont, pe lângă cei ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Acest dispecerat este deja activ şi participă la gestionarea situaţiilor de urgenţă ce apar în judeţul nostru, având şi capacitatea de a participa la acţiuni speciale zonale.
Îmbunătăţirea timpului de răspuns şi intervenţie
Motivaţia care a dus la apariţia acestui dispecerat integrat este, aşa cum spun responsabilii obiectivului, eficientizarea utilizării resurselor umane şi materiale şi armonizarea procedurilor de lucru specifice în cazul gestionării urgenţelor şi a acordării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat în faza prespitali-
cească. Mai ales, luând în considerare cazuri recente de gestionare a unor situaţii speciale ce au apărut în România, prin activarea acestui dispecerat, se are în vedere îmbunătăţirea intervenţiei în situaţii de urgenţă la nivelul judeţului şi realizarea unui management unitar de preluare a cazurilor.
„Timpul de răspuns la intervenţii cunoaşte o îmbunătăţire odată cu operaţionalizarea dispeceratului integrat. Datorită faptului că informaţia este una unitară, deciziile care se vor lua în anumite situaţii vor fi mai eficiente, deoarece aici avem toate informaţiile la un loc”, a declarat locotenent-colonel Viorel Demean, inspectorul şef al I.S.U. Hunedoara.
Coordonare unitară a situaţiilor apărute
În plus, în cadrul Centrului Judeţean pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă, funcţionează şi Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, destinat coordonării operaţiunilor asociate situaţiilor de urgenţă produse. Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei se activează în situaţii de urgenţă de amploare şi complexitate deosebite.
C.J.C.C.I. este compus din personal al tuturor instituţiilor care fac parte din cadrul Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă şi reprezintă aparatul de lucru al acestuia.
Astfel, în situaţii de rutină sau alertă cod galben, C.J.C.C.I. este asigurat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În situaţii complexe de cod portocaliu, se realizează activarea parţială a C.J.C.C.I.. În acest caz, personalul I.S.U. se suplimentează cu experţi şi specialişti ai instituţiilor deconcentrate şi descentralizate la nivel judeţean, implicate în gestionarea situaţiei de urgenţă.
Activarea totală a C.J.C.C.I. se realizează în cazul codului roşu, prin încadrare completă; reprezentanţii instituţiilor deconcentrate ale ministerelor şi ai instituţiilor reprezentative la nivel judeţean asigură fundamentarea hotărârilor care vor fi luate în comitetul judeţean şi asigură, totodată, ducerea la îndeplinire a hotărârilor adoptate de acest organism.
ce folos daca la tastatura sunt analfabeti (PILE, FUFE, RUBEDENII)