Disponibilizaţii de la CEH vor primii plăţi compensatorii
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a fost prezent ieri în judeţ, la invitaţia Prefecturii Hunedoara, unde a avut loc o şedinţă a Comisiei de Dialog Social. În cadrul întâlnirii au fost puse în discuţie mai multe subiecte, printre care proiectul legii salarizării unitare a personalului bugetar, Legea privind dialogul social şi finanţarea învăţământului preuniversitar.
Legea amnistiei a plecat din Valea Jiului
La finalul întâlnirii, ministrul Liviu Pop a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost o discuţie constructivă, iar concluzia finală este că toate domeniile au nevoie de îmbunătăţiri în ceea ce priveşte legislaţia actuală. „Ceea ce s-a întâmplat la nivelul Comisiei de Dialog Social din Hunedoara poate fi considerat un exemplu de bună practică, în ceea ce priveşte iniţiativa legislativă şi modificarea legii. Şi nu mă feresc să spun, legea amnistiei fiscale, pe care Parlamentul a votat-o anul trecut, a plecat din Valea Jiului, de la suferinţa profesorilor de aici. A fost preluată de parlamentarii PSD, UNPR din Hunedoara şi a fost susţinută în Parlament, reîntoarsă de fostul preşedinte Băsescu, iar până la urmă, am votat-o, astfel încât toţi bugetarii care au avut probleme s-au bucurat de amnistia fiscală”, a afirmat ministrul Liviu Pop.
O măsură de siguranţă
Ministrul delegat pentru Dialog Social a mai afirmat că Guvernul a aprobat un act normativ prin care eventualii disponibilizaţi de la CEH vor beneficia de plăţi compensatorii. „Din dorinţa unora, s-a vrut închiderea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi a Complexului Energetic Oltenia (CEO). Guvernul Ponta nu este de acord cu acest lucru, nu vom închide aceste două complexe, dar trebuie să le facem profitabile, avem nevoie de siguranţă energetică în România, prin rentabilizarea acestor unităţi. În privinţa CEH s-a decis ca până la sfârşitul lunii aprilie să se prezinte un program de eficientizare, care ar putea cuprinde şi disponibilizări colective, ceea ce noi sperăm să nu se întâmple. Fapt pentru care ieri (n. r. miercuri), printr-un act normativ adoptat, dăm posibilitatea ca persoanele care vor fi concediate să beneficieze de plăţi compensatorii. A fost nevoie de un astfel de act normativ, pentru că în legislaţia existentă nu sunt prevăzute plăţi compensatorii pentru eventualii disponibilizaţi de la CEH şi CEO. Subliniez faptul că este o măsură de siguranţă pe care Guvernul a luat-o, ţinând cont de disponibilizările făcute în anii trecuţi şi care nu au beneficiat de plăţi compensatorii, deoarece nu exista bază legală”, a explicat ministrul Liviu Pop. Acesta a adăugat că banii, dacă vor exista disponibilizări, vor fi acordaţi în baza unor criterii cum ar fi vechimea în muncă. Deputatul Laurenţiu Nistor, prezent la conferinţă, a precizat că este optimist în privinţa planului de eficientizare care va fi întocmit de o echipă de specialişti de la CEH şi a sugerat că disponibilizările, dacă vor fi făcute, nu vor fi din sectorul de producţie. (N. Bumbac)
Bai PeSeDe-i = DerBeDei duceti-l pe Borza la Complexe , ca le face asta profitabile. Aloo dom’ professor, toti maramuresenii sunteti fii de curve ??? Mai baieti:
1. Platile compensatotii nu se dau din buzunarul tatucului vostru Iliescu.
2. Daca mai eficientizeaza mult Ponta si Sova Complexele energetice, puteti scrie pe ele ISTORIE
3. Dom ministru da’ in Hunedoara ce facura-ti fratica, dar la Calan, dar in Caras, dar in Tara. Dom’ professor, pardon ministru al relatiilor imotriva naturii, asa sa va ajute Dumnezeu la toti, cum ati facut.
Nu ranji Marica, gandeste baiete la disponibilizatii cu copii acasa si la nevastata pe care ai angajat-o la Hidroelectrica (sau ce o mai ramane din ea) de parca e mosia ta de la Salas.
Numai sa nu fie "plati compensatorii" ca la disponibilizatii din Electrica – Servicii Energetice Banat. Disponibilizati in octombrie, acum cu 4 salarii neprimite si cu plati compensatorii pe hirtie…