Categories: ComunitateFlash

Doar 12 şcoli din judeţ nu au autorizaţie sanitară

Oana Mihnea

Deţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare de către unităţile de învăţământ din judeţ este şi în acest an o problemă. Lista unităţilor neautorizate de către Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara este acum, în apropierea începerii unui nou an şcolar, destul de scurtă.  

Conform datelor furnizate de medicul Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, din totalul celor 300 de unităţi de învăţământ, doar 12 nu întrunesc condiţiile sanitare. Asta înseamnă un procent mic, de patru la sută. Nouă dintre şcoli şi grădiniţe sunt în Valea Jiului, mai precis, Petroşani, Lupeni, Vulcan şi Câmpu lui Neag, iar celelalte trei sunt în satul Visca din comuna Vorţa, în localitatea Crişcior şi în satul Lăpuşnic, din comuna Dobra. „Anul trecut am avut iniţial 13 unităţi neautorizate, dar şcoala primară de la Holdea şi grădiniţa de la Petrila şi-au rezolvat problemele şi au fost scoase din evidenţe. Prin urmare, am avut doar 11. În plus faţă de atunci, a intrat pe listă şcoala primară de la Lăpuşnic, la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, din cauza clădirii deteriorate unde nu s-a mai reparat nimic şi a faptului că imobilul se află în litigiu în urma unei cereri pentru retrocedare. Autorizaţiile sanitare de funcţionare se obţin pe parcursul anului, însă la începerea şcolii, inspectorii de la Departamentul de Control din cadrul DSP Hunedoara fac verificări în unităţi. Dacă sunt descoperite nereguli, pot pierde autorizaţia, dar au posibilitatea să o recupereze dacă rezolvă problemele“, a precizat medicul Cecilia Birău.
Un raport întocmit de curând de Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara arată că doar un procent de 1,47 la sută din totalul elevilor din judeţ învaţă în şcolile neautorizate sanitar, însemnând 922 de şcolari şi preşcolari. Condiţiile pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare sunt multiple, de la existenţa unor circuite separate dacă este o şcoală cu grădiniţă, grupuri sanitare separate şi condiţii de igienă, apă potabilă la reţea, fântână sau dozator, în funcţie de caz, până la mobilier adaptat vârstei, clădire întreţinută şi  spaţii pentru depozitarea gunoiului.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago